Groep Colruyt

Persberichten
Terug naar vorige pagina

17/09/2008

Groep Colruyt test zelf veiligheid speelgoed

Scanner detecteert zware metalen in speelgoed uit het Verre Oosten

Halle, 17 09 2008. Sinds begin dit jaar onderzoeken warenhuisketen Colruyt en vrijetijdswinkel DreamLand zelf al het speelgoed dat ze importeren uit niet-Europese landen op de aanwezigheid van zware metalen. Dat versnelt de ruimere testprocedure, waardoor de Groep Colruyt veel meer en efficiëntere controles kan uitvoeren. Die garanderen niet alleen de veiligheid van het speelgoed op zich maar komen ook het milieu ten goede.

De scanner zoekt specifiek naar zware metalen zoals lood, kwik en cadmium, waarvan de gehaltes in speelgoed wettelijk beperkt zijn. Zo kunnen die metalen maar in beperkte mate migreren en bijvoorbeeld door kinderen opgenomen worden via speeksel. Enkel de stukken of onderdelen waarvoor de scanner waarschuwt, gaan voor verdere analyse naar een extern labo.

Johan Geeroms, directeur DreamLand: "Dankzij de voorselectie door onze scanner kan het externe labo doelgerichter testen en kunnen wij de hele testprocedure sneller afwerken. Zo zullen we in 2008 zo?n 1.200 artikelen kunnen scannen."

De scanner van het type XRF (X-Ray Fluorescentie) werd oorspronkelijk ontwikkeld voor het opsporen van zware metalen in elektrische apparaten. Die stoffen bemoeilijken de recyclage van de apparaten en zijn schadelijk voor het milieu en het drinkwater. De opgedane expertise blijkt nu ook van nut bij het testen van speelgoed, dat steeds meer elektrische of elektronische componenten bevat.

Johan Geeroms: "De scanner is de investering van 30.000 euro zeker waard. Hij versnelt niet alleen aanzienlijk onze veiligheidsprocedure, we kunnen nu ook zelf nagaan of het ingevoerde speelgoed beantwoordt aan de Europese milieuwetgeving en dus maximaal gerecycleerd kan worden."

Scherpe randen

De test op zware metalen maakt deel uit van de ruimere procedure waarmee de Groep Colruyt de kwaliteit en veiligheid test van speelgoed uit niet-Europese landen.

Zo voert de firma enkel speelgoed in dat het CE-label draagt en dus beantwoordt aan de Europese kwaliteitsnormen. Bovendien vraagt de dienst kwaliteitscontrole bij de fabrikanten alle CE-certificaten op en gaat na of ze recent, volledig en effectief geldig zijn.

Voorts onderwerpt het interne testlabo sinds 2006 alle artikelen aan een dozijn fysische en mechanische testen, bijvoorbeeld op te kleine onderdelen of scherpe randen. Indien nodig controleert een extern labo dan weer de brandveiligheid van het speelgoed. Elk artikel ondergaat drie keer dezelfde test: tijdens de preselectie bij de fabrikant, in de productiefase en uiteraard na levering.

De Groep Colruyt controleert ook nauwgezet de verpakking en de handleiding van het speelgoed. Zo moeten de veiligheidsvoorschriften correct, volledig en in heldere taal gesteld zijn. Ten slotte garandeert de firma dat de fabrikanten waarbij ze aankoopt, werken conform het charter van de Groep Colruyt 'tegen kinderarbeid en voor goede werkomstandigheden?. Daartoe krijgen de Aziatische fabrikanten regelmatig bezoek van de aankopers en van onafhankelijke controleorganismen.

Voor meer informatie

Johan Geeroms,
Algemeen Directeur DreamLand en Collishop, 02 363 56 56

of

Christophe Dehandschutter,
Directeur Verkoop Non-food, 02 360 10 40