Gemeente Alkmaar


P E R S B E R I C H T

Alkmaar, 17 september 2008

Alkmaar zet in op kwaliteit en diversiteit

Inspirerende reacties toekomstdiscussie Alkmaar in 2030

Inwoners van Alkmaar willen een stad waarin diverse aspecten goed ontwikkeld zijn. Dat is wat doemt voor 2030 aan het eind van de toekomstdiscussie die de gemeente organiseerde in de Grote of St Laurenskerk op 16 september.

Op de vraag van de gemeenteraad wat voor stad Alkmaar in 2030 wil zijn, ontstond het volgende beeld.

Alkmaar wil excelleren: topsporters, een topziekenhuis en topopleidingen, ook universitair. Gelijktijdig MBO en HBO versterken. Voor jongeren passende opleidingen aanbieden. Zodat Alkmaar kan verjongen. Aansluitend wel zorgen dat deze jongeren die hun talenten hebben kunnen ontwikkelen daarna in de regio blijven. Door te zorgen voor aansluitende vervolgopleidingen en voldoende banen. "Zo ontstaat het beeld van een stad waarin studenten en ouderen samenleven in harmonie, leren van elkaar en zorgen voor elkaar" aldus Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar. Een voorwaarde die daarbij gesteld wordt, is zorg voor voldoende betaalbare woningen, ook voor jongeren en bouwen gebeurt dat bij voorkeur kwalitatief en compact.

Een sport medisch cluster aan de westelijke randweg? OK, maar graag top- en amateursport beide kansen geven. Geef het een hoogwaardige uitstraling met groen, adequate infrastructuur en verbindt het met sport-medische opleidingen.

Een topziekenhuis met complexe zorg in de stad, eenvoudige zorg verspreiden in de regio.

Cultuur behouden en zorgen voor voldoende broedplaatsen en ateliers om deze te voeden.

Verbreed het concept KunstEysen tot startende ondernemers. Groot helpt klein.

De binnenstad is een schat die we moeten koesteren. Benadruk de cultuurhistorie, ga ontsierende reclame tegen, zorg voor voldoende parkeergelegenheid en maak de kaasmarkt aantrekkelijker. De Alkmaarse binnenstad moet te voet beleefd worden, met aantrekkelijke gebouwen, winkels en aantrekkelijke evenementen.

In het proces waarin de gemeenteraad toewerkt naar een toekomstvisie als richtinggevend instrument voor de beslissingen die de komende jaren genomen worden, was dit debat het laatste in een serie activiteiten dat hiervoor is georganiseerd.

De ontvangen reacties worden nu door een adviesbureau verwerkt tot een concept visie waarover de raadscommissie Bestuur en Middelen van 27 november en de gemeenteraad van 4 december, gaan beslissen.

Met de inspirerende reacties die door velen zijn ingebracht en die met veel dank zijn ontvangen, kan dit eind 2008 tot een voldragen visie leiden voor de toekomst van Alkmaar in 2030.