Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Betrokkenen bij veiligheid laten samenwerken onder één dak

PvdA: "Haast maken met Veiligheidshuis"

De PvdA wil dat de gemeente Haarlem haast maakt met het opzetten van een Veiligheidshuis. Dat stelt PvdA-raadslid Helga Koper in schriftelijke vragen aan het College van B&W. In een Veiligheidshuis werken gemeente, politie, justitie en zorginstellingen en andere partners onder één dak samen om de veiligheid in buurten te vergroten en probleem met jongeren aan te pakken. Tijdens Prinsjesdag vroeg ook het kabinet tijdens de Troonrede aandacht voor het belang van het opzetten van Veiligheidshuizen.

Ook de Nationale Ombudsman pleitte onlangs voor betere samenwerking tussen de verschillende organisaties die betrokken zijn bij het voorkomen van problemen bij jongeren. Bij problemen in de jeugdzorg blijkt telkens weer dat een goede teamaanpak, waarbij alle betrokken meewerken aan een gezamenlijk resultaat, ontbreekt. Een regionaal veiligheidshuis kan bijdragen aan betere op elkaar afgestemde samenwerking.

Al bij de begrotingsbehandeling in 2007 heeft de PvdA-fractie gevraagd naar de mogelijkheden van een Veiligheidshuis in Haarlem. In navolging van het zeer succesvolle Justitie in de Buurt, waar in Schalkwijk zeer goede resultaten mee werden gehaald, wordt in een aantal gemeentes gewerkt met deze nieuwe samenwerkingsvorm. In het Veiligheidshuis werken verschillende organisaties die bij veiligheid en handhaving zijn betrokken letterlijk onder één dak samen. Hierdoor vindt vrijwel doorlopend informatie-uitwisseling plaats over veiligheid in de buurt en zorg- en risicojongeren. Problemen kunnen daardoor eerder worden gesignaleerd en beter worden aangepakt".

PvdA-raadslid Helga Koper: "De PvdA vindt het belangrijk om de veiligheid in Haarlemse buurten verder te vergroten. Om de doelen en ambities binnen het veiligheidsbeleid waar te kunnen maken, is een goede coördinatie op het veiligheidsbeleid noodzakelijk. Het is daarom belangrijk dat de verschillende betrokken organisaties goed samenwerken. In andere gemeenten zijn hier goede ervaringen mee opgedaan. De PvdA wil daarom dat ook Haarlem snel aan de slag gaat met het opzetten van een regionaal Veiligheidshuis".

*** EINDE PERSBERICHT ***