Partij van de Arbeid

Den Haag, 17 september 2008

Het kan wel: iedereen een goede buur(t)

Aanvullende opdracht van PvdA voor kabinet
Iedereen wil een fijne buurt om in te wonen. Velen zetten zich daar zelf voor in. In veel Nederlandse buurten ontstaat iets moois, in te veel buurten echter nog niet. Daar zijn de problemen zo groot dat bewoners ze niet zonder steun kunnen oplossen. Daarom is het kabinetsbrede programma Krachtwijken gestart. Want iedere Nederlander verdient een goede buur(t), vindt de Partij van de Arbeid.

We boeken vooruitgang
De extra miljarden van dit kabinet zorgen de komende tien jaar voor betere huizen, maar ook voor beter onderwijs, betere zorg, meer mensen aan het werk, minder overlast en meer veiligheid. Dat lukt alleen als we het met bewoners samen doen, maar dan moeten zij ook het initiatief krijgen. Het kabinet heeft ervoor gezorgd dat ook de komende jaren bewoners, binnen en buiten de veertig wijken, geld krijgen voor initiatieven in hun buurt. Er komen microkredieten voor mensen die een bedrijf beginnen. En de Wet Aanpak Extreme Overlast geeft burgemeesters instrumenten om overlast in alle buurten in Nederland sneller aan te pakken. Het kabinet stelt ook geld beschikbaar voor buurten buiten de veertig wijken. Zij verdienen ook onze aandacht. De veertig wijken zijn wat de PvdA betreft de broedplaatsen voor vernieuwing die ook bruikbaar is in andere buurten.

Meer ambities
Het herstel van buurten en het sterker maken van de bewoners vraagt een kabinetsbrede aanpak gericht op werk, veiligheid, onderwijs, jeugd en ondernemen. Het kabinet doet al veel. Maar de urgentie is groot. De PvdA heeft daarom een aanvullende opdracht voor de verschillende bewindspersonen om een extra steentje bij te dragen aan het herstel van buurten en het geven van kansen aan bewoners: met extra geld, het afbreken van de Haagse bureaucratie en het actief te hulp schieten van gemeenten en bewoners als de uitvoering stagneert. Samen staan we sterker.


1. Wijkverpleegkundigen
De PvdA wil dat in 2009 de wijkzuster weer terug is in de buurt. Hij of zij moet een soort evenknie worden van de wijkagent. Samen met bewoners werken aan een zorgzame buurt. Dicht bij de mensen is hij of zij gemakkelijk aanspreekbaar. De wijkzuster belt aan, biedt hulp waar nodig en is de verbinding met de huisarts, thuiszorg of intensievere zorg. Minister van gezondheidszorg Klink moet zorgen dat eind 2009 zo'n 250 wijkzusters aan de slag zijn gegaan.


2. Aan de slag: het kan wel
Iedereen aan de slag. Een eigen inkomen verdienen en je talent gebruiken. Alle energie moet gericht zijn om mensen daarmee te helpen. Regels mogen niet de oorzaak zijn dat mensen niet aan het werk worden geholpen. Het participatiefonds dat begint per 1 januari 2009 heeft alle belemmerende regeltjes gesloopt. Het komende jaar moeten minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb onder het motto "het kan wel" nog aanwezige belemmerende regels in het participatiefonds wegnemen.


3. Conciërges: Op elke school in deze buurten wil de PvdA een conciërge. Onze staatssecretaris Dijksma heeft er dadelijk 1700 aan het werk. Er liggen nog 900 aanvragen. Die moeten worden gehonoreerd.


4. Wijkagent
De wijkagent is onmisbaar om samen met bewoners de buurt veiliger te maken. Dit kabinet heeft al 500 extra wijkagenten toegezegd. Maar nog niet in alle veertig wijken is de extra wijkagent er al. Tempo maken is hier het parool.


5. Doorbraakwet voor de Jeugd
De jeugd heeft de toekomst. Maar een klein deel van die jeugd redt het niet alleen. Ze vergooien hun eigen toekomst. En ze zorgen vaak voor overlast in de buurt. Veel instellingen gaan dit probleem te lijf. Minister Rouvoet moet een doorbraakwet voor de grote steden maken. We willen alle aparte regelgevingen van de veelkoppige overheid 'ontschotten'. Er moet bijvoorbeeld straks nog maar één coach op één gezin zitten.


6. Jongeren moeten kunnen sporten
In het beroepsonderwijs moet de gymles in ere worden hersteld, te beginnen in de krachtwijken. Onderzoek heeft uitgewezen dat leerlingen minder snel spijbelen en voortijdig school verlaten als zij wekelijks gymles krijgen. Het kabinet heeft er voor gezorgd dat kinderen uit arme gezinnen geld krijgen om lid te worden van een sportclub. Toch zijn er nog altijd wachtlijsten voor voetbalclubs, bijvoorbeeld in Den Haag Zuid-West. Dat komt omdat de clubs daar te weinig sportvelden hebben of te weinig trainers en andere vrijwilligers. De staatssecretarissen Bussemaker en Aboutaleb moeten de sportverenigingen in de veertig wijken actief ondersteunen met het wegwerken van de wachtlijsten en het aanspreken van gemeenten op aanleg van voldoende sportvelden.


7. Ondernemers helpen met advies
De aangekondigde microkredieten voor ondernemers zijn geweldig. Het resultaat kan nog groter zijn met goede en gerichte ondersteuning voor ondernemers. Het ministerie van Economische Zaken moet de Kamers van Koophandel vouchers voor ondersteuning laten verstrekken. In 2009 wordt hiermee een begin gemaakt in de veertig wijken.

9. Energiebesparing: lagere woonlasten, beter wooncomfort en beter milieu Een van de grootste kostenposten voor de huishoudportemonnee is de energierekening. Het kabinet moet met corporaties afspreken dat ze veel werk maken van energiebesparing van hun huizen. Dit is goed voor het milieu en zorgt voor lagere woonlasten.

10. Schooluitval terugdringen: vakscholen en uitbreiding maatschappelijk werk op scholen Jongeren uit het (V)MBO op het laagste niveau die wonen in de meest kwetsbare wijken vallen het meeste uit. Een combinatie van een problematische thuissituatie met een zwakke buurt maakt het voor deze jongeren zeer moeilijk om succesvol de school af te maken. Geen extra kansen door een succesvolle schoolcarrière, maar afglijden en een criminele carrière is het resultaat. Daarom pleit de PvdA voor vakscholen en extra ondersteuning voor schoolmaatschappelijk werk op MBO's. Wij willen extra begeleiding, zodat docenten weer aan doceren komen en jongeren ondanks hun sores wél naar school gaan en een vak leren.

11. Meer taalcursussen zodat iedereen elkaar kan verstaan In het regeerakkoord is het budget voor inburgering verdubbeld. De wet is vereenvoudigd. Nu komt het er op aan dat de schoolbanken weer vol zitten. Dat moet de topprioriteit voor de minister van Wonen, Wijken en Integratie zijn. Daarom moet de bureaucratie op lokaal niveau worden afgebroken. Het resultaat is dat mensen in de buurt elkaar weer verstaan.

12. Overal veilig geld op kunnen halen
In sommige buurten kan je niet veilig pinnen. De pinautomaten worden vernield of mensen worden overvallen. Overal willen mensen veilig geld kunnen pinnen. Daarom moet de staatssecretaris van Economische Zaken met de banken afspreken dat in alle buurten in minimaal één supermarkt een gratis pinautomaat staat.

13. Sociaal plan bij renovatie, sloop en nieuwbouw Bewoners zijn vaak trots op hun huis of buurt. Bewoners hebben ook goede ideeën over hoe de huizen behouden kunnen blijven. Wij willen bewoners meer betrekken bij de plannen voor sloop of renovatie van hun woning. Het is immers hun buurt. Daarom moeten bewoners het recht krijgen om afspraken te maken hoe in zij betrokken worden bij de herstructurering van de buurt. In dit sociaal plan worden ook afspraken gemaakt over demping van de huurverhoging en over herhuisvesting. Ook kunnen bewoners een deskundige inschakelen voor een second opinion over plannen van de corporatie of de gemeente.

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl