Gemeente Alkemade


Gemeente Alkemade: Misschien is een Wmo contract iets voor u 17-09-2008

Stel: uw buurman heeft iedere week een paar uurtjes huishoudelijke hulp nodig en u kunt en wilt hem wel helpen, of u heeft een bedrijf(je) waarmee u dat kunt. Dan is het misschien wel een idee om u aan te melden bij de gemeente.

U kunt als betrokken buurtbewoner of als bedrijf namelijk geselecteerd worden als 'zorgverlener', met een contract van de gemeente en een passende vergoeding voor de werkzaamheden. De gemeenten in de Leidse regio, te weten Leiden, Leiderdorp, Alkemade (binnenkort Kaag en Braassem), Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude, zijn op zoek naar zorgaanbieders die per 1 januari 2009 Hulp bij het huishouden willen leveren aan de inwoners in hun gemeenten.

Voormalige alfahulpen die er voor kiezen als zelfstandige verder te gaan kunnen meedingen naar de opdracht. Wel moet u dan zowel de eenvoudige hulp als de wat meer organiserende hulp kunnen leveren. Maar ook bedrijven, van groot tot klein, die kwalitatief goede hulp bij het huishouden willen en kunnen verzorgen, zijn welkom. Het staat aanbieders vrij om in alle gemeenten mee te dingen naar een contract of om dat maar in één gemeente te doen.

De kwaliteitscriteria die door de gemeenten worden gesteld hebben bijvoorbeeld betrekking op deskundigheid en professionaliteit, maar ook organisatie van de zorg. Zo vinden de gemeenten het belangrijk dat de medewerkers van de zorgaanbieder betrouwbaar, betrokken en dienstverlenend zijn. Maar ook dat de Hulp bij het huishouden zoveel mogelijk door één vaste persoon wordt uitgevoerd.

De opdracht tot Hulp bij het huishouden wordt via een Europese aanbesteding uitgevoerd en dat lijkt erg ingewikkeld. Maar ook daaraan hebben de gemeenten gedacht: het is de bedoeling dat het deelnemen aan deze aanbesteding van u niet meer zal vereisen dan het invullen van een drietal formulieren.

Als u een contract heeft gekregen wordt u telkens van nieuwe cliënten op de hoogte gesteld. Per cliënt mag u dan aangeven welke prijs per uur u rekent en hoe snel u kunnen beginnen met het leveren van de gevraagde hulp. De computer gebruikt die gegevens samen met de voorkeuren van de cliënten zelf en de kwaliteit die de aanbieders het afgelopen half jaar hebben geleverd om een zorgaanbieder te selecteren. Wie uiteindelijk de opdracht "wint" hangt af van de geboden prijs, de klanttevredenheidsscore, voorkeur en anti-voorkeur van de cliënt en de levertijd.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Dan kunt u contact opnemen met de heer Duyvendak van de gemeente Oegstgeest, e-mail duyvendak@oegstgeest.nl of tel. (071) 519 18 27 (op werkdagen tussen 09.00 en 11.00 uur goed bereikbaar).