Nederlandse Zorgautoriteit


CG/08/100c
CI-1066

NZa stelt nieuwe productstructuur voor de GGZ vast

Publicatiedatum: 17-09-2008

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft voor de curatieve geestelijke gezondheidszorg een nieuwe DBC-productstructuur voor 2009 vastgesteld. Gebleken is dat het DBC-systeem in de GGZ beter werkt als de in 2008 ingevoerde productstructuur op een aantal onderdelen wordt aangepast. Met de vaststelling van de nieuwe productstructuur heeft de NZa ook de tarieven aangepast.

De productstructuur van de GGZ bestaat uit een behandeltabel en een verblijftabel. In beide tabellen zijn aanpassingen aangebracht. De behandeltabel bestaat uit achttien behandelgroepen, vier voor kortdurende zorg en veertien voor langdurende zorg. Alle behandelgroepen voor langdurende zorg zijn uitgebreid met een productgroep voor de langstdurende behandelperiode. Schizofrenie is als enige met twee behandelgroepen uitgebreid. De verblijfstabel is eveneens uitgebreid met een aantal groepen omdat de intervallen in dagen in de bestaande productstructuur te groot waren. De nieuwe productstructuur is betrouwbaarder omdat deze nu is gebaseerd op een veel grotere hoeveelheid gegevens.

De tarieven behorend bij de behandeltabel en de verblijfstabel zijn verhoogd met de definitieve trendpercentages voor 2007 en 2008. Voor 2009 is rekening gehouden met een voorschot op de definitieve trend voor dat jaar. In de tarieven voor 2008 is alleen nog maar rekening gehouden met de trend van 2007. De hierdoor gemiste opbrengsten zijn verwerkt in de tarieven 2009.

Op de website van de NZa treft u de circulaire over de nieuwe productstructuur aan met als bijlagen de verblijfstabel, de behandeltabel en een tabel met de declaratiecodes.

Bijlagen

* Toelichting in circulaire CG/08/100c
Met als bijlagen de verblijftabel, behandeltabel en een tabel met de declaratiecodes.


* Beleidsregel Productstructuur DBC GGZ 2009