IVN Nederland


RSS ivn.nl

Kindermiddag paddenstoelen

Het wordt vast een herfst vol paddenstoelen! Een perfecte uitnodiging voor kinderen van 6 tot 11 jaar om samen met IVN de bossen in te gaan. Ga mee, en zoek de mooiste en meest bijzondere paddenstoelen die er in het Elfbergen bos te vinden zijn.

De combinatie van vocht en warmte zijn de beste omstandigheden voor paddenstoelen. Ze verschijnen snel, zonder dat duidelijk is waar ze vandaan komen. Vandaar dat mensen zich vroeger verwonderden over paddenstoelen. De zwammen werden in verband gebracht met bovennatuurlijke dingen, zoals duivels en heksen. Veel namen herinneren daar nog aan: duivelsei, duivelsbrood, heksenboleet, heksenkringen en elfenbankjes. Omdat er geen duidelijk oorzaken waren, verzonnen de mensen zelf een verklaring. Heksenkringen zouden ontstaan waar 's nachts heksen gedanst hadden. Elfen gebruikten paddenstoelen om op te zitten: het elfenbankje.

Ook de naam paddenstoel verwijst nog naar die verzonnen verklaringen. Padden, zo dacht men vroeger, zijn de huisdieren van heksen en tovenaars en paddenstoelen zijn hun zitplaatsen. Men wist zo weinig van paddenstoelen, omdat ze anders zijn dan andere levende wezens. Een paddenstoel is zeker geen dier, maar een plant is het ook niet. Ze hebben geen bladgroen om zonlicht op te vangen. Bovendien kunnen ze groeien in het donker. Dit zijn eigenschappen die paddenstoelen onderscheiden van planten. Wat is een paddenstoel dan wel? Het heeft lang geduurd voordat onderzoekers het antwoord konden geven. Paddenstoelen blijken het zichtbare gedeelte te zijn van een draderige massa die onder de grond of in hout leeft. Samen met de paddenstoel noemt men die massa een zwam.

De temperatuur en vochtigheid bepalen welke paddenstoelen je in herfstbossen vindt. Dat maakt de zoektocht extra spannend! Soorten als de bekende Grote stinkzwam, de Aardappelbovist en allerlei houtzwammen zullen er zeker zijn. En alleen daarmee is al een hele dag te vullen.

Programma

Aan het begin van de middag zal er het een en ander over paddenstoelen vertelt worden. Daarna gaan de kinderen gewapend met spiegeltjes en loepjes het bos in. Laarzen mee dus! Als afsluiting zijn er voor de echte fanatieke jeugdige onderzoekers in de natuurkeet, naslagwerken, determineerboeken en microscopen te vinden om zich daar verder in de paddenstoelenwereld te verdiepen.
De middag start om 14.00 uur vanaf de werkschuur van SBB.

17 september 2008 14:00 - 16:00 uur
Plaats: Oudemirdum
Locatie/vertrekpunt: Werkschuur van Staatsbosbeheer in Oudemirdum Route met eigen vervoer: De werkschuur ligt in het Bosgebied Elfbergen. Afslag Sminkewei/Beukenlaan.
Kosten: 4
Georganiseerd door: Staatsbosbeheer, Mar en Klif en IVN Sudwesthoeke

Meer informatie bij:
Informatiecentrum Mar en Klif te Oudemirdum
0514-571777.
Aanmelden: Ja