Gemeente Maastricht

Belgische bijval voor Maastrichts coffeeshopbeleid

Prof. Dr. Tom Decorte, directeur van het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD) aan de Universiteit van Gent, concludeert in een vraaggesprek met de Gazet van Antwerpen van vandaag dat het cannabisbeleid in België en Nederland contraproductief is. Decorte is het eens met burgemeester Gerd Leers van Maastricht die de Belgen hypocrisie verwijt.

Decorte: "Ik begrijp hem best, vooral omdat hij pleit voor een gezamenlijke, internationale en politieke oplossing. Hij heeft gelijk als hij zegt dat de Belgen naar Nederland gestuurd worden. Meer dan 60 procent van het cliënteel zijn Belgen. Het is best mogelijk dat de cannabis die een Belg in de coffeeshop haalt, naast hem gekweekt is. Hoe kafkaiaans is dat!"

Decorte, autoriteit op het gebied van de cannabisproblematiek, bundelde bijdragen van Belgische en Nederlandse cannabisexperts. In de studie 'Cannabisteelt in de Lage Landen' komen de meesten van hen tot dezelfde conclusie: "Het huidige beleid in België werkt niet afremmend of ontradend. Integendeel. Terwijl gebruik gedoogd wordt, treedt men repressief op tegen het aanbod. Die harde aanpak maakt de markt enkel interessant voor criminelen, die alleen in winst geïnteresseerd zijn en die bestraffing beschouwen als een beroepsrisico." Als alternatief stelt hij voor: "Een gesloten systeem waarbij elk land de markt reguleert. Zo wordt consumptie en productie zichtbaar, en alle aspecten van de markt zijn gecontroleerd: kwaliteitsnormen, verkooppunten en preventie."

(Bron: Gazet van Antwerpen).

In 2007 deed Prof. Dr. Tom Decorte al onderzoek naar de patronen en motieven van cannabiskwekers in Vlaanderen. Zijn voornaamste conclusie in dit kader: "Het reguleren van verkooppunten (enkel voor meerderjarige gebruikers uiteraard!) en van de productie (door zorgvuldig geselecteerde en streng gecontroleerde producenten) en de aanvoer is de meest aangewezen beleidsstrategie om de criminaliteit (en criminele organisatie) uit de branche te bannen, de kwaliteit van het product te bevorderen en de sterkte van het product enigszins te kunnen beïnvloeden. De illegale status van het product en zijn producenten en de onbespreekbaarheid van de afschaffing van een internationaal georganiseerd verbod drijven de economische motor van de inheemse cannabisteelt almaar meer. Ze stimuleren het bijzonder lucratieve (en dus criminele) karakter naar ongekende hoogten. Tegelijkertijd vormen zij belangrijke hinderpalen voor het voeren van een beleid gericht op de bevordering van de volksgezondheid."

(Bron: Cannabisteelt in Vlaanderen: patronen en motieven van kwekers. Prof. Dr. Tom Decorte, Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek Universiteit Gent, 2007).