Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

KNAW-symposium 'Identiteit in Virtuele Werelden' 18 september 2008
13.00 uur - 17.00 uur
Locatie: KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

Op 18 september organiseert de Commissie Wetenschap en Kunst van de KNAW in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en de Vrije Universiteit Brussel een conferentie over identiteit in virtuele werelden.

Klik op de afbeelding voor een pdf-versie van de flyer

Compleet iemand anders zijn dan wie je bent in het dagelijks leven. Of juist méér jezelf durven laten zien zoals je echt bent. Virtuele werelden - web 2.0-applicaties zoals Hyves of Facebook, maar ook games als World of Warcraft - lijken nieuwe mogelijkheden te bieden voor het invullen van de klassieke vraag: 'Wie ben ik?' Identificatie op het internet biedt nieuwe kansen voor zelfontplooiing, maar ook nieuwe bedreigingen, bijvoorbeeld voor privacyschending of manipulatie. Wetenschappers en kunstenaars pakken de uitdagingen op die virtuele identiteiten, rollen en zelfbeleving bieden.

In dit symposium worden deze uitdagingen belicht vanuit wetenschap en kunst. Hoe komt identiteit (zowel identificatie door derden als persoonsbeleving van het zelf) tot stand komt in virtuele werelden? Hoe verhouden iemands verschillende reële en virtuele identiteiten zich tot elkaar, en wat betekent dat voor privacy en zelfbeeld? Beïnvloedt een virtuele wereld de reële identiteitsbeleving, en hoe en waarom mensen spelen of experimenteren met identiteit(en) in virtuele werelden? Is het recente geval van virtuele verkrachting in Second Life daadwerkelijk een aantasting van de integriteit van het ik? En wat te denken van de heftige emotionele reacties op het Second Life-kunstwerk Avatar on Canvas, waarin nietsvermoedende avatars die plaatsnamen op een door kunstenares Babeli gecreëerde virtuele stoel onverwachts geheel vervormden? Welk licht kunnen identiteitsfilosofieën van denkers als Paul Ricoeur en Charles Taylor hierop schijnen?

Jos de Mul (Erasmus Universiteit Rotterdam) spreekt over identiteitsvorming in virtuele werelden als Second Life vanuit filosofisch en cultuurhistorisch perspectief.
Mireille Hildebrandt (Vrije Universiteit Brussel) zal onder de titel 'Virtuele identiteit: geestverruiming of bewustzijnsvernauwing?' ingaan op de wisselwerking tussen identificatie en zelfbeeld en de kansen en bedreigingen van profilering in virtuele omgevingen. Ronald Leenes (Universiteit van Tilburg) analyseert identificatieprocessen in sociale-netwerkomgevingen (zoals Hyves en Facebook) en de noodzaak van privacyvriendelijk identiteitsmanagement.

Ilja Leonard Pfeijffer (dichter) gaat in gesprek met Karin Spaink (publiciste) over het verblijven in Second Life, identiteitsvorming, en het leven na Second Life.

Programma
12.30 uur Ontvangst met koffie/thee
13.00 uur Opening door Bert-Jaap Koops (Commissie Wetenschap en Kunst)

13.05 uur Jos de Mul
13.50 uur intermezzo
14.00 uur Mireille Hildebrandt
14.45 uur Pauze
15.15 uur Ronald Leenes
16.00 uur intermezzo
16.10 uur Karin Spaink in gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer 17.00 uur Plenaire vragen en discussie
17.30 uur Borrel

Aanmelden
Deelname is gratis. U dient zich wel voor 10 september 2008 aan te melden via het inschrijfformulier.

Achtergrondinformatie

* 'Alter Ego' van Robbie Cooper. Zie Identity in a virtual world of In pictures: Gamers and their avatars en de bijbehorende tentoonstelling 'Alter Ego - mijn avatar en ik' (t/m 4 januari 2009 in het Museum voor Communicatie in Den Haag)
* 'Gazira Babeli' van Domenico Quarantana over de kunstenares Babeli en haar werk in Second Life

* Ilja Pfeijffer's boek 'Second Life'

* Playful Identities - project onder leiding van Jos de Mul
* Ik! Ik! Ik! - een project rond zelfrepresentatie op het internet, van Mediamatic

* Over 'virtual rape':
http://www.juliandibbell.com/texts/bungle.html; http://jcmc.indiana.edu/vol2/issue4/mackinnon.html#Empowerment; en http://virtuallyblind.com/2007/04/24/open-roundtable-allegations-o f-virtual-rape-bring-belgian-police-to-second-life/.

Meer informatie over de sprekers
Prof. dr. Jos de Mul (1956) is hoogleraar filosofie van mens en cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van zijn hand verscheen onder meer Cyberspace odyssee (4de druk, 2005). Als cultuurfilosoof is hij vooral geïnteresseerd in de impact van de informatie- en communicatietechnologie op de mens, de opmars van de beeldcultuur en hedendaagse kunst.

Ilja Leonard Pfeiffer (1968) is dichter classicus, romancier en polemist. Hij beschreef in Second Life. Verhalen en reportages uit een tweede leven (De Arbeiderspers) hoe mensen zich van de ware ellende in de virtuele maar soms helaas ook saaiere variant storten.

Karin Spaink (1957) is activiste, columniste, essayiste, publiciste, schrijfster en feministe. Vanaf 1985 is Spaink freelance schrijfster en columniste; onder meer voor Het Parool (1992 tot heden) en De Groene Amsterdammer (van 1998 tot 2000). Tevens houdt zij lezingen.

Dr. Ronald Leenes (1964) is universitair hoofddocent recht en technologie bij TILT, Tilburg Institute for Law, Technology, and Society. Hij is voornamelijk werkzaam op de gebieden privacy, identiteit en identiteitsmanagement, en identiteitsfraude. Daarnaast houdt hij zich bezig met recht en regulering van nieuwe technologie en online geschilbeslechting.

Mireille Hildebrandt (1958) is senior onderzoekster aan de universiteit van Brussel. Hier houdt zij zich bezig met strafrecht, rechtsgeschiedenis, rechts- en technologiefilosofie. Haar bijzondere interesse gaat uit naar de grens tussen persoonlijke en publieke ruimte.

Organisatie: Commissie Wetenschap en Kunst

Meer informatie:
Suzanne Wagenaar, KNAW
tel. 020-5510860
suzanne.wagenaar@bureau.knaw.nl