mode-expositie Bridges to Fashion. Rotterdam- Istanbul

26/08/2008 11:04

Historisch Museum Rotterdam

Bridges to Fashion

Rotterdam-Istanbul

18 september 2008 t/m 8 februari 2009

Het vierdaagse modefestival Bridges to Fashion maakt in het derde weekend van september Rotterdam Fashion Capital van Nederland. De opening van de gelijknamige tentoonstelling in het Historisch Museum Rotterdam geeft op 18 september het startschot voor de manifestatie en biedt tot 8 februari 2009 een beeld van twee jonge modenaties in opkomst: Nederland en Turkije. In de stijlkamers van het monumentale Schielandshuis staan sleutelstukken uit de collecties van negentien vooraanstaande Nederlandse en Turkse ontwerpers. Tegen een achtergrond van films van het ontwerpproces en beelden uit Istanbul en Rotterdam maakt Bridges to Fashion het modeklimaat in beide landen zichtbaar.

Nederland en Turkije

Net als Nederland gaat Turkije een steeds grotere rol spelen in de internationale modewereld. Turkije is bekend vanwege de kledingproductie, maar profileert zich steeds meer op het gebied van modedesign en ook het Turkse publiek wordt meer en meer fashion minded. In Bridges to Fashion zullen tien Nederlandse en negen Turkse modeontwerpers hun werk presenteren. De ontwerpers zijn opgeleid in Nederland of Turkije en hebben meerdere collecties op hun naam. De samenstelling van de groep staat garant voor verrassing en een breed beeld van de jongste en nieuwste mode.

mode in het Historisch

Het Historisch Museum Rotterdam heeft een rijke textielcollectie met stukken die een opvallend beeld van Rotterdammers uit alle tijden oproepen. Kledingstukken variëren van eeuwenoude korsetten en het jasje waarin Hugo de Groot zich op zijn vlucht als metselaar vermomde, tot een t-shirt van hardcoreformatie Rotterdam Terror Corps en een uitgebreide collectie van hedendaagse ontwerpers waaronder Jeroen van Tuyl, Silvia B. en Peter Jeroense. In tentoonstellingen van het museum zijn bovendien creaties getoond van topontwerpers als Jean-Paul Gaultier, Alexander McQueen, Vivienne Westwood en Martin Margiela. Met Bridges to fashion presenteert het museum voor het eerst een tentoonstelling die volledig aan hedendaagse modeontwerpers is gewijd.

ontwerpers

In Bridges to Fashion zijn sleutelstukken uit de collecties van de volgende ontwerpers te zien:

NL: Monique van Heist, Edwin Oudshoorn, Jeroen van Tuyl, Percy Irausquin, Ilja Visser, Marga Weimans, Iris van Herpen, Filiz Ak(cc)akal, Claes Iversen en I(nn)iy Sanchez.

TR: Ümit Ünal, Dilek Hanif, Gamze Sara(cc)oglu, Arzu Kaprol, Özlem Süer, Bahar Kor(cc)an, Sibel Aygün, Hatice Gök(cc)e en Selim Baklaci. Filmmaakster Afra Jonker maakte sfeerbeelden van Istanbul en Rotterdam en opnames van het ontwerpproces als achtergrond voor de stukken. Marc Nolte fotografeerde de ontwerpers in hun atelier, het resultaat is te zien in de Bulgersteynzaal.

Percy Irausquin

De organisatie van Bridges to Fashion is geschokt door het plotselinge overlijden van Percy Irausquin. Het ligt in de bedoeling om de expositie en show van zijn werk in Bridges to Fashion doorgang te laten vinden.

Bridges to Fashion wordt op vrijdag 18 september om 17.00 uur geopend door mevrouw Esen Altug, Consul Generaal van de Republiek Turkije in Rotterdam. Selda Car, winnares van Turkey's Next Top Model en afkomstig uit Maastricht is ook aanwezig. U bent van harte welkom op de opening.

data

Bridges to Fashion - 18 september 2008 t/m 8 februari 2009

locatie

Historisch Museum Rotterdam - Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, 3011 GK Rotterdam

www.historischmuseumrotterdam.nl

www.bridgestofashion.nl

bereikbaarheid

metro en tram 1, 8, 20, 21 en 23 halte beurs, bus 32 halte keizerstraat

openingstijden

di t/m zo 11.00-17.00 uur





http://www.historischmuseumrotterdam.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,