Technische Universiteit Delft

Design & Construct
door PAO

Cursus van het PAO

18 september 2008
plaats: TU Delft, Faculteit Civiele Techniek

Cursusleider(s)
Prof.dr.ir. H.A.J. de Ridder, TU Delft

Cursusdata
18, 19 en 30 september 2008

Wat leert u als cursist

* U krijgt kennis en inzicht van alle facetten die het gevolg zijn van het streven naar integratie van ontwerp, bouw, onderhoud en exploitatie op kostenniveau

* U wordt geïnformeerd over de organisatie van het bouwen, de contractvormen, de risicoverdeling en het overheidsbeleid in Europese kaders

* U komt meer te weten over besturingsprincipes, organisatie- en aanbestedingsvormen, zowel in theorie als in praktijk
* U krijgt een grondige analyse van zowel grote als kleinere projecten, in zowel GWW als utiliteitsbouw

Waar gaat de cursus over
De verhoudingen in de bouw zijn snel aan het veranderen. De traditionele rollen van opdrachtgevers, ingenieursbureaus en aannemers verschuiven. Steeds meer is men ervan overtuigd dat de geïntegreerde aanpak van ontwerp en bouw tot betere en goedkopere producten kan leiden. De laatste jaren wordt niet alleen ontwerp en uitvoering geïntegreerd maar worden deze taken verder uitgebreid met onderhoud, exploitatie en zelfs financiering (PPS). De verschuiving van de uitbestedende taken heeft grote gevolgen voor de bevoegdheden, verplichtingen, verantwoordelijkheden, aansprakelijkheden en risico's voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Ook het proces verandert alsmede de aanbestedingswijze en de vastlegging van de uitbesteding in een contract. Ook de prijsvorming is anders dan in de traditionele situatie.
In de cursus komen al deze aspecten aan bod waarbij ook op hoofdlijnen wordt ingegaan op de pogingen deze familie van contracten te institutionaliseren. Te noemen zijn de UAV gc, Systems Engineering, Systeem Gerichte Contractbeheersing en Functioneel Specificeren. Samenvattend geeft deze cursus inzicht en overzicht van het wat, waarom, wie, wanneer, waar, hoe van D&C en welke middelen daarvoor nodig zijn.

Welke onderwerpen komen aan de orde

* Algemene theorie

* Juridisch kader met onder ander UAV gc

* Internationale ontwikkelingen

* Beleid van overheid

Daarna worden in vier dagdelen vier casussen onder leiding van de cursusleider diepgaand en interactief behandeld door zowel de opdrachtgevende partij als de opdrachtnemende partij. De behandeling van de casussen gaat aan de hand van de in de theorie behandelde aspecten. De cursisten krijgen aldus een terugkoppeling op de theorie vanuit de praktijk. De casussen zijn geselecteerd op grond van een combinatie van twee variabelen: groot/klein en GWW/Utiliteitsbouw.

Voor wie is de cursus bedoeld

* Publieke en private opdrachtgevers in de bouw en hun medewerkers
* Directies, projectleiders en medewerkers van ingenieursbureaus en consultants

* Beleidsmedewerkers van uitvoerende bedrijven
* Regelgevende instanties

Meer informatie? www.pao.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 28 augustus 2008