HIVOS

»

ISIM organiseert eerste internationale conferentie over post-islamisme Gepost op 04/09/2008
Op 18 en 19 september aanstaande brengt ISIM, in samenwerking met HIVOS en IKV Pax Christi, in Leiden een vijftiental internationaal gerenommeerde denkers en doeners bijeen rondom actuele transformaties van islamisme. Onder de noemer `post-islamisme' onderzoekt de conferentie de praktische en theoretische trends die veranderingen aanduiden in de richting van democratisering. De Libanese academicus en journalist Ibrahim Moussawi kan aan deze conferentie niet deelnemen, omdat aan hem geen visum wordt verleend.
Wegens zijn afwezigheid zal de paper van Moussawi, `Shifting Discourse of Hezbollah', tijdens de conferentie worden voorgelezen.
Wereldwijd delen wetenschappers en beleidsmakers de visie dat islamitisch fundamentalisme op dit moment aan belangrijke veranderingen onderhevig is. Er is echter weinig kennis over de aard en richting daarvan. De conferentie getiteld `The Post-Islamist Turn: The Shifting Character of Islamism' analyseert de actualiteit van islamistische theorie en praktijk tegen de achtergrond van de ontwikkelingen van de afgelopen twintig jaar. Asef Bayat, academisch directeur van ISIM, en andere wetenschappers hebben onlangs de veranderingen in het islamistisch discours beschreven met de term `post-islamisme'. Hiermee wordt enerzijds een (geweldloze, en vaak praktisch geïnspireerde) transformatie bedoeld in de richting van pluralisme, democratie en scheiding van religie en staat. Anderzijds verwijst `post-islamisme' ook naar een verschuiving van allesomvattende staatscontrole naar meer individuele vormen van religiositeit, moraal en levensstijl.
De conferentie brengt onder meer naar Nederland: Stéphane Lacroix (Stanford University, VS), Abdelwahab El-Effendi (Centre for Study and Democracy, University of Westminster, VK), Soum El-Yamine (Umma website, Parijs, Frankrijk) en Mustafa El-Khalfi (hoofdredacteur Attajdid, Rabat, Marokko). Onder de sprekers en gesprekspartners zijn wetenschappers en maatschappelijk activisten, moslims en niet-moslims, religieuzen en seculieren. Hivos heeft twee partners uit haar kennisprogramma uitgenodigd: Mohamad Iqbal Ahnaf (Victoria University of Wellington, Nieuw Zeeland) en V. Geetha (Tara Books, Chennai, India). Moussawi is hoofdredacteur van het Libanese weekblad `Al-Intiqad' en docent aan de Libanese Universiteit van Beiroet. Hij promoveerde in 2007 aan de Birmingham University (VK) op een proefschrift getiteld: `Shiism and the Democratization Process in Iran with the focus on Wilayat Al- Faqih'. Zijn dissertatie verschijnt bij de Britse uitgever Routledge. Aan Ibrahim Moussawi wordt voor deelname aan de conferentie geen visum verleend, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken van mening is dat een bezoek van hem een gevaar vormt voor de internationale betrekkingen. De conferentie is semi-publiek. Naast de sprekers kan een beperkt aantal toehoorders worden toegelaten; de conferentie biedt hen de gelegenheid tot vragen stellen. Onderzoekers, studenten, professionals en andere geïnteresseerden kunnen voor 12 september hun belangstelling kenbaar maken via: registration@isim.nl. Naar aanleiding van de aanstaande conferentie zal een publicatie worden uitgebracht. Met betrekking tot het onderwerp publiceerde Asef Bayat, academisch directeur van ISIM, in mei 2007 `Making Islam Democratic: Social Movements and the Post-Islamist Turn' (Stanford UP). IKV Pax Christi bracht in mei 2008 `Islamists versus Seculars' uit, met onder meer een bijdrage van Mustafa El-Khalfi.