Gemeente Rotterdam

In het televisieprogramma "Restauratie" bij de AVRO worden in acht afleveringen 16 monumenten aan de kijker voorgesteld. Dit zijn allemaal monumenten die hard aan een restauratie toe zijn. De monumenten 'strijden' om maximaal één miljoen euro restauratiebudget. Het roofdierengebouw in Diergaarde Blijdorp is een van deze monumenten. Diergaarde Blijdorp komt in de eerste aflevering op donderdag 18 september aan bod.

Na elke uitzending krijgt de kijker de kans om via de telefoon of per sms op zijn favoriete gebouw te stemmen. Na acht reguliere afleveringen zal in de live finale op woensdag 12 november bekend worden welk van de zestien deelnemende gebouwen de winnaar is van de felbegeerde hoofdprijs.

Vindt u dat het roofdierenverblijf de hoofdprijs moet winnen, breng dan uw stem uit. Dit kan van het begin van de uitzending tot en met maandag 22 september middernacht via het telefoonnummer 0909-8880 of door een sms met ZOO te sturen naar 2332.

Diergaarde Blijdorp
De Rotterdamse Diergaarde is in 1857 opgericht door twee spoorwegemployees. Tot het bombardement was de Diergaarde gevestigd nabij het Station Delftse Poort. Op last van het gemeentebestuur moest de diergaarde uit het volle stadscentrum verdwijnen.

In 1938 kreeg Sybold van Ravesteyn de opdracht voor het ontwerp van een nieuwe dierentuin in de uitbreidingswijk Blijdorp. De Rotterdamse Diergaarde was de eerste dierentuin die als een geheel door één architect was ontworpen:van het stedenbouwkundig plan tot aan de details, zoals de lichtarmaturen.
Ook is een opmerkelijk dat de oorspronkelijke dierentuin volledig symmetrisch is opgezet. De diergaarde bestond uit een centrale symmetrie-as met hieraan de belangrijkste gebouwen: het berentheater, het roofdierengebouw, de Rivièrahal, de uitzichttoren, de vijver en het giraffenhuis.

Het roofdierengebouw
Het gebouw, dat in de het programma Restauratie centaal staat, is altijd in gebruik geweest als roofdierenverblijf. De westzijde was vele jaren voor de leeuwen bestemd, de oostzijde voor de tijgers. Inmiddels zijn de tijgers naar de nieuwe 'Aziatische tijgerkreek' verhuisd

Net zoals de dierentuin is het roofdierenverblijf symetrisch. De symetrie wordt benadrukt door de 25 meter hoge schoorsteen van het ketelhuis. Van Ravesteyn maakte rijkelijk gebruik van ornamenten. Zo is tegen de schoorsteen een beeldhouwwerk van de kunstenaar Willem van Kuilenburg geplaatst. In het ontwerp van Van Ravesteyn was een aquarium gepland tegen de achterzijde van het gebouw. Om financiële redenen is het bouwen hiervan achterwege gelaten.

Stem
Het bijzondere aan het roofdierengebouw is dat het anno 2008 met enkele kleine aanpassingen nog heel goed geschikt is voor het houden van roofdieren anno 2008. Maar architect Van Ravesteyn was zijn tijd ook ver vooruit.

Wilt u dat het roofdierenverblijf van Diergaarde Blijdorp de hoofdprijs wint, breng dan tussen 18 en 22 september uw stem uit. De uitzending is op donderdag 18 september om 19.25 uur op Nederland 2.

De Diergaarde heeft al een restauratieplan klaar liggen en met uw stem kunnen ze volgend jaar aan de slag!

Bron: dS+V, 09-09-2008