Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Prof.dr.ir. J.C.M. van den Ende

Titel oratie
'Innoveren Organiseren'

---

Leerstoel:
Management van Technologie en Innovatie

Datum
18 september 2008 16:00

---

Locatie:
Woudestein, Forumzaal

---

Faculteit
RSM Erasmus University

Hoe een bedrijf beter kan innoveren

Innovatie biedt grote kansen voor ondernemingen, de vraag is alleen hoe die kansen te benutten. In zijn oratie `Organising Innovation' beschrijft prof.dr.ir. Jan van den Ende wat het proces van innoveren inhoudt. Hij geeft voorbeelden van succesvolle innovaties en bespreekt de huidige problemen en trends op dit gebied. Van den Ende is bijzonder hoogleraar Management van technologie en innovatie in de Rotterdam School of Management, Erasmus University, vanwege de Vereniging Trustfonds EUR. Hij aanvaardt zijn hoogleraarschap op 18 september 2008 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bedrijven die innoveren, moeten omgaan met onzekerheid, samenwerken met externe partijen en kosten en tijd zoveel mogelijk zien te beperken. Van den Endes onderzoek richt zich op het management van het innovatieproces en het organiseren van systeeminnovatie. Zo laat hij zien hoe de kwaliteit van ideeën kan worden verhoogd, hoe effectief gebruik gemaakt wordt van ideeën van externe partijen en hoe bedrijven kunnen kiezen of ze complementaire producten zelf ontwikkelen of aan andere overlaten. Van den Ende gaat ook in op de specifieke problemen van Nederland met innovatie, en wat daaraan te doen.

Jan van den Ende promoveerde aan de Technische Universiteit in Delft. Zijn onderzoeksgroep heeft drie NWO projecten gehonoreerd gekregen. Hij publiceert in tijdschriften als Journal of Management Studies, Research Policy, IEEE Transactions on Engineering Management, Journal of Evolutionary Economics, R&D Management, and Group and Organisation Management. Hij vernieuwde het masterprogramma en zette een ervaringsprogramma op in Innovatie Management.