Universiteit van Tilburg

11 september 2008

Studium Generale : Angst
Van last tot lust

Angst is een emotie die we allemaal kennen in verschillende gradaties. Van de milde vorm: 'je niet op je gemak voelen' tot de meer extreme vorm van paniek.

Maar waar komt angst eigenlijk vandaan; is het aangeboren of aangeleerd? En hoe werkt het? Professor Westenberg zal ons inleiden in de wereld van angst.

Sommige mensen hebben zelfs zoveel last van angst dat hun hele leven in het teken staat van het controleren ervan. Hoe is het leven voor mensen met een pathologische angst? Professor Hodiamont interviewt twee patienten die moeten leven met een angststoornis.

Het gedrag van mensen zonder angststoornis probeert men wel door angstaanjagende voorlichting te beinvloeden. Bijvoorbeeld in overheidscampagnes over gezond gedrag of verkeersveiligheid. Maar werkt dat? Rob Ruiter zal spreken over zijn onderzoek naar de effectiviteit van deze zogenaamde fear appeals.

En soms zoeken mensen angst juist op. Om even lekker te griezelen. Hoe wordt daar door een schrijver van horrorboeken als Thomas Olde Heuvelt gebruik van gemaakt?

Symposium
Donderdag 18 september
14.30 - 18.00 uur zaal DZ 1
Ontvangst met koffie vanaf 14.00 uur

Sprekers:
Michiel Westenberg
hoogleraar ontwikkelingspsychologie, Universiteit van Leiden Rob Ruiter
universitair docent toegepaste psychologie, Universiteit van Maastricht Patienten van stichting Pandora; stichting Pandora zet zich in voor iedereen die psychische problemen heeft of heeft gehad Thomas Olde Heuvelt
auteur van horrorboeken

Dagvoorziter:
Paul Hodiamont
hoogleraar sociale psychiatrie, Universiteit van Tilburg en Radboud Universiteit Nijmegen

Organisatie:
studievereniging Complex en Studium Generale

Info Studium Generale

Studium Generale zet zich in voor academische vorming op de UvT door het organiseren van symposia en cultuurworkshops. Voor nadere informatie over het symposium Angst kunt u contact opnemen met Luc Jeurissen, tel 013-4662166/2841.

Studium Generale