Gemeente Ede

nummer 166 / Ede, 9 september 2008

Jaarlijkse buurtspraak EdeVeldhuizen

Donderdag 18 september wordt traditiegetrouw de buurtspraak van de Buurt Ede-Veldhuizen gehouden in huis Kernhem in Ede. De vergadering begint om 10.00 uur en duurt gewoonlijk tot ongeveer 12.00 uur. Buurtrichter Henk Stomphorst zal de buurtspraak leiden.

Ieder jaar wordt op de derde donderdag van september de buurtspraak van de Buurt Ede - Veldhuizen gehouden. Een activiteit die al sinds het midden van de 16e eeuw plaatsvindt. De geërfden van de Buurt komen dan in vergadering bijeen. Zij worden door klokgelui van de Oude Kerk opgeroepen om de buurtspraak bij te wonen.

Agenda
Op de agenda staat allereerst een aantal huishoudelijke zaken, zoals het vaststellen van het verslag van de buurtspraak van 2007, het verslag van de administrerend buurtmeester en het verslag van de kascommissie.
Er is een leskist gemaakt voor de leerlingen van de basisscholen over de historie en het belang van de buurt. Dit pakket zal officieel worden gepresenteerd aan de directeur van de Toon Hermansschool. Na afloop van de buurspraak zullen leerlingen van deze school met het pakket gaan werken.
In de pauze wordt - eveneens volgens de traditie - brandewijn met kandij geserveerd. Daarna wordt gerapporteerd over het buurtbos. De toestand van de heidevelden komt aan de orde en er zal verteld worden over de stand van zaken met betrekking tot de Edese schaapskudden. .

Het huidige bezit van de Buurt Ede - Veldhuizen bestaat nog slechts uit 2,50 ha bosgrond.
De Buurt omvat het dorp Ede, de huidige wijk Veldhuizen en de wijk Kernhem met als noordgrens de Doesburgerdijk. Een stemgerechtigd geërfde is iedere eigenaar van een huis en erve, of van een bunder bouw - en weiland, staande of gelegen in de Buurt. De geschreven geschiedenis van de buurt gaat in de zogenaamde buurtboeken terug tot het jaar 1593.
De geërfden en overige belangstellenden zijn van harte welkom.

Voor verdere inlichtingen kunt u terecht bij de buurtschrijver de heer P. van Beek (e-mail : Peter van Beek) tijdens kantooruren, p/a Gemeentearchief Ede, (0318) 68 03 57.
De agenda en de vergaderstukken zijn in te zien op en te downloaden via www.ede.nl/gemeentearchief.

---