Gemeente Hilvarenbeek


Regio neemt Pleintje Verkeer in gebruik

Midden-Brabantse gemeenten investeren in verkeersveiligheid basisschoolleerlingen

De acht gemeenten uit de regio Midden-brabant hebben gezamenlijk `Pleintje Verkeer' ontwikkeld: een aanhangwagen met materialen voor ondersteuning van verkeerslessen op basisscholen. Op donderdag 18 september 2008 wordt `Pleintje Verkeer' in Hilvarenbeek officieel in gebruik genomen. Dat gebeurt op basisschool De Driehoek in aanwezigheid van mevrouw Steffens, gedeputeerde mobiliteit en infrastructuur van de provincie Noord-Brabant en de wethouders van de acht gemeenten.

Alle acht gemeenten - Dongen, Goirle, Gilze en Rijen, Hilvarenbeek, Loon op Zand,
Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk - zijn aangesloten bij het Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL). Verkeersveiligheid is voor hen een belangrijk onderwerp en daarom bieden zij onder meer ondersteuning aan de scholen in hun gemeente bij het behalen van het BVL. Omdat er vanuit de basisscholen veel vraag is naar materiaal waarmee verkeerslessen ondersteund kunnen worden, hebben de acht gemeenten gezamenlijk besloten een Pleintje Verkeer te ontwikkelen. Pleintje Verkeer is een aanhangwagen met materialen zoals verkeerslichten, zebrapad en dodehoekspiegel. Deze materialen kunnen gebruikt worden bij fietsbehendigheidsoefeningen of bij het uitzetten van een verkeerparcours op schoolpleinen.
Iedere school in de regio die is aangesloten bij het Brabants BVL krijgt een cd-rom met een uitgebreide docentenhandleiding en een powerpointpresentatie voor leerlingen.

Pleintje Verkeer is één van de middelen die gemeenten inzetten om praktische verkeerseducatie op basisscholen te stimuleren om zo de verkeersveiligheid te verbeteren voor schoolgaande jeugd van 4 tot 12 jaar. Bovendien wordt er geprobeerd het fietsverkeer richting scholen te stimuleren en het halen en brengen per auto te ontmoedigen. Dat verhoogt niet alleen de verkeersveiligheid rond de scholen maar leidt mogelijk ook tot verbetering van de luchtkwaliteit.

De aanhangwagen met verkeerslesondersteunend materiaal wordt op donderdag 18 september 2008 officieel in gebruik genomen op openbare basisschool De Driehoek in Hilvarenbeek. Daarbij worden leerlingen van basisschool De Driehoek betrokken.