Vrije Universiteit Amsterdam

Hart- en vaatziekten bij chronische gewrichtsreuma en ziekte van Bechterew


* Startdatum18-09-2008


* Tijd13.45


* LocatieAula


* TitelCardiovascular risk and inflammation. Focussing on rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis


* PlaatsAula


* SprekerV.P. van Halm


* Promotorprof.dr. B.A.C. Dijkmans & prof.dr. C.D.A. Stehouwer


* OnderdeelVU medisch centrum


* WetenschapsgebiedMedisch


* EvenementtypePromotie

Het wordt steeds duidelijker dat ontsteking een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten (HVZ). Reuma gaat gepaard met chronische ontsteking en in zijn proefschrift beschrijft Vokko Peter van Halm het risico op HVZ bij reumatoïde artritis (RA) en spondylitis ankylopoëtica (SA) ook wel ziekte van Bechterew genoemd, waarbij de grotere 'ontstekingslast' mogelijk gepaard gaat met meer HVZ.
Van Halm bekeek de epidemiologische samenhang tussen ontsteking en HVZ. Daartoe onderzocht hij klassieke HVZ-risicofactoren (verstoord vetmetabolisme, schildklierafwijkingen) en HVZ-risicofactoren die samenhangen met reuma (antilichaamvorming, antireumatica-gebruik). Het onderzoek toont een significant verhoogd HVZ-risico bij reumapatiënten. De eerste oorzaak hiervoor is een verslechterd HVZ-risicoprofiel. Ontsteking verslechtert het lipidenprofiel bij reumapatiënten en waarschijnlijk door hun verhoogde immuunrespons hebben zij ook vaker hypothyreoidie, hetgeen beide weer kan leiden tot HVZ.
De tweede oorzaak zijn de atherogene effecten van de reumaontsteking zelf. Aangenomen wordt dat ontsteking atherosclerose versnelt door de vorming van meer en onstabielere plaques in slagaders. Dit proefschrift levert het bewijs dat onafhankelijk van conventionele HVZ-risicofactoren onderdrukking van ontsteking het risico op HVZ verlaagt.
Van Halm concludeert dat reumatologen zich bewust dienen te zijn van het verhoogde HVZ-risico van reumapatiënten en positief moeten staan tegenover screenen op HVZ(-risicofactoren). Cardiologen moeten inzien dat zij chronische (reumatische) ontstekingsziekten dienen te zien als onafhankelijke HVZ-risicofactoren. Tenslotte moeten patiënten met chronische (reumatische) ontstekingsziekten bewust worden gemaakt van het verhoogde HVZ-risico, zodat zij maatregelen kunnen treffen om dit risico voor de toekomst te verkleinen.