Gemeente Ede

nummer 170 / Ede, 16 september 2008

Dubbel feest bij Koning Davidschool en Louise de Colingnyschool in Ede Actie Gebruik je Benen en opening schoolzone

Donderdag 18 september tussen 15.00 en 16.00 uur is het groot feest op het parkeerterrein tussen de Koning Davidschool en de Louise de Colignyschool aan de Ceelman van Ommerenweg in Ede. Dan is de muzikale aftrap van de actie Gebruik je benen. Bovendien wordt de schoolzone geopend door wethouder Peter van t Hoog en vier schoolkinderen.

Via de actie Gebruik je Benen worden de kinderen van beide scholen en hun ouders gestimuleerd om zoveel mogelijk lopend en fietsend naar school te gaan. Zo leren kinderen geleidelijk om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen en gevaarlijke situaties goed in te schatten. Dit zorgt ervoor dat zij op latere leeftijd veilig aan het verkeer kunnen deelnemen.
Op beide scholen worden nu relatief veel kinderen met de auto naar school gebracht. Via het pilotproject Gebruik je Benen hoopt de gemeente hierin verandering te brengen. Een ander belangrijk aspect is dat de kinderen in beweging blijven als zij lopend of fietsend naar school gaan. Zo krijgen zij al op jonge leeftijd een goed voorbeeld van een gezondere leefstijl.

Schoolzone
Wethouder Peter van t Hoog van verkeer opent donderdag tevens de schoolzone die in de omgeving van de Koning Davidschool, de Louise de Colignyschool en de Callunaschool wordt ingericht. Via speciale verkeersborden worden automobilisten erop geattendeerd dat zij voorzichtig moeten rijden in de buurt van de scholen. Op het wegdek wordt in grote letters de aanduiding schoolzone aangebracht. Wethouder Van t Hoog verricht de officiële opening samen met vier schoolkinderen (de twee jongste en oudste leerlingen van de school) door het speciale verkeersbord te onthullen.
Het is de bedoeling dat er later dit jaar ook een 30-kilometer zone in de wijk komt met verkeersremmende maatregelen zoals drempels. Als deze 30-kilometer zone is ingevoerd, kunnen er ook bekeuringen worden uitgedeeld aan automobilisten die te hard rijden.

Programma 18 september
Alle kinderen van beide scholen (ruim 500) en hun ouders zijn uitgenodigd voor de muzikale aftrap van Gebruik je Benen en de opening van de schoolzone. Het programma is als volgt:


* 15.00 uur Bewegen op muziek onder leiding van een sportinstructeur


* 15.15 uur Toespraak door wethouder Peter van t Hoog


* 15.20 uur Optreden van alle kinderen met dans en muziek: start van Gebruik je Benen


* 15.25 uur Opening schoolzone door wethouder Van t Hoog met hulp van vier kinderen


* 15.30 uur Spelletjes, sporten, fit-test, gezonde drankjes en fruit


* 16.00 uur Einde.

---