Staatssecretaris Timmermans op werkbezoek naar New York

Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken en Internationaal Cultuurbeleid) brengt van 18 tot en met 24 september een werkbezoek aan New York. Het bezoek staat onder andere in het teken van de voorbereidingen voor de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten. In 2009 is het namelijk vierhonderd jaar geleden dat Henry Hudson met het VOC-schip de Halve Maen naar Amerika reisde. Hij stichtte de kolonie New Netherlands. De viering zal in het teken staan van de footprint die Nederland heeft achtergelaten in New York. In dit kader spreken premier Balkenende en staatssecretaris Timmermans op dinsdag 23 september met burgemeester Bloomberg van New York en Gouverneur Patterson van de Staat New York over de te ondernemen activiteiten bij de viering.

Tijdens zijn werkbezoek aan New York besteedt Timmermans ook aandacht aan de versterking van de culturele betrekkingen tussen Nederland en de VS. Timmermans zal spreken tijdens de lancering van de IMAX-film 'Van Gogh, Brush with Genius' die in het kader van de tentoonstelling 'Van Gogh en de kleuren van de nacht' zal worden getoond. Het is de eerste expositie waarbij het Van Gogh Museum en The Museum of Modern Art (MoMA) samenwerken. De tentoonstelling zal het komende jaar in beide musea te zien zijn.

Op woensdag 24 september houdt Timmermans op Yale University een toespraak over de Europese Unie en de huidige Europese uitdagingen. Tijdens de lunch gaat de staatssecretaris in discussie met studenten van de Yale European Undergraduates Association.

Noot voor redacties (