Gemeente Schagen

Leuke loop met college
Presentatie1w.jpg

De jaarlijkse wandeling met het college speelde zich af onder zeer fraaie weersomstandigheden. De route liep voor een groot gedeelte over de jarige Westfriese Omringdijk. Een deskundige verrijkte de kennis van de wandelaars op een tussenstop bij het kapelletje op de Keins door iets te vertellen over het ontstaan van de dijk en de historie daaromheen.

Onderweg waren het Cor Tanis van de gemeente, Freek Bobeldijk van het CNME en Truus van der Chijs van vogelwerkgroep Tringa die vertelden over de flora en fauna. Zo werden de wandelaars bijgepraat over de wilde peen, rode klaver en rolklaver, harig wilgenroosje en smeerwortel om er enkele zaken uit te lichten.

De wandeling voerde met toestemming deels door het Schagerwad, een natuurgebied van Staatsbosbeheer. Smalle bruggetjes, hekken, schrikdraad, maar ook geiten, ander vee en paarden vormden naast bloemrijke weilanden de entourage. Hoewel juli te laat is om optimaal te kunnen genieten van de zang van vogels, werden de wandelaars toch nog verrast door een zingende kleine karekiet. Verder waren er vooral veel ganzen te zien.

Voor wie zijn handen nog niet vol had aan de natuur viel een gesprek aan te knopen met burgemeester Gerrit Westerink of wethouder Jan Bouwes. Ook daar maakten diverse van de circa 40 wandelaars gebruik van.