Politie Groningen

Woensdag 17 september 2008

Provincie Groningen, 17-09-2008

Haren: file op snelweg door ongeval

Bij een verkeersongeval op de snelweg A28 zijn dinsdagochtend twee mannen gewond geraakt. Door de aanrijding ontstond een file van bijna 10 kilometer. Een 55-jarige automobilist uit Zuidlaren moest op de snelweg richting Groningen remmen, omdat voor hem een file was ontstaan. Hij bracht zijn bestelauto tot stilstand. Een 24-jarige automobilist uit Peize, die achter de bestelauto reed, kon zijn auto niet tijdig tot stilstand brengen. Hierop botste hij achterop de auto van de Zuidlaarder. Door de klap raakte de Peizenaar en een 53-jarige man uit Assen, die als passagier in de bestelauto zat, gewond. Beide slachtoffers werden met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Groningen: Stadjer rijdt onder invloed

De politie heeft dinsdagnacht op de Ulgersmaweg een 37-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten zagen de Stadjer met hoge snelheid rijden. De man werd gecontroleerd en wees vervolgens een blaastest uit dat hij te veel alcohol had gedronken. Tijdens de ademanalysetest werd vastgesteld dat de verdachte 1 promille alcohol in zijn bloed had. Hij kreeg een rijverbod van vier uren opgelegd. De 37-jarige mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: diverse verkeerscontroles in stad

De politie heeft dinsdag op diverse locaties verkeerscontroles gehouden. Bij de controles werden ion totaal bekeuringen uitgedeeld.

Sint Jansstraat: roodlichtcontrole, 1200 (brom)fietsers en 50 automobilisten gecontroleerd, 18x bekeuring voor negeren rood licht door fietsers en ook twee bekeuringen voor andere overtredingen.

Bornholmstraat: verkeerscontrole, 11x niet tonen van het rijbewijs, 2x niet dragen van autogordel, 11x bekeuringen voor andere overtredingen.

Peizerweg: gordelcontrole, 300 voertuigen gecontroleerd, 6x niet dragen autogordel en 1x te hoge snelheid.

Sontweg: gordelcontrole, 50 voertuigen gecontroleerd, 6x niet dragen autogordel en 1x voor dreigende vallende lading.

Appingedam: motorrijder gewond na aanrijding

Bij een aanrijding in Appingedam is dinsdagmorgen een 52-jarige motorrijder uit Wirdum gewond geraakt. De man reed over de N360 en werd op de kruising met de Jukwerderweg over het hoofd gezien door een 39-jarige automobilist uit Appingedam. De motorbestuurder kon een aanrijding niet voorkomen. Hij is met nekklachten naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Garsthuizen: man wil aan politie ontkomen

Een 37-jarige inwoner van Uithuizermeeden is dinsdagmorgen door agenten meegenomen naar het politiebureau. De man liep langs de N46 toen een politieauto langs kwam rijden. Toen hij de auto zag, sprong hij over een sloot en wilde wegkomen. De dienders vonden dit verdacht en wisten hem in de kraag te vatten. Op het bureau bleek dat hij nog een paar honderd euro aan openstaande boetes had. De 37-jarige mocht pas weg nadat de boetes waren betaald.

Uithuizermeeden: huiselijk geweld

De politie heeft dinsdagavond in Uithuizermeeden een 38-jarige man uit die plaats aangehouden. Hij wordt ervan verdacht zijn 39-jarige partner te hebben mishandeld. Een kind dat wakker werd van de ruzie belde de politie. Die heeft de verdachte overgebracht naar het cellencomplex in Groningen.

Roodeschool: te snel door bebouwde kom

Een 22-jarige automobilist uit Roodeschool is dinsdagavond betrapt op een forse snelheidsovertreding. De beginnend bestuurder reed binnen de bebouwde kom van zijn woonplaats met 97 km/u. Daarmee overschreed hij de maximum snelheid met 47 km/u. Nadat de man langs de kant van de weg was gezet, verklaarde hij dat hij zijn rijbewijs eerder kwijt was geweest. De bestuurder zal vermoedelijk een aantekening krijgen op zijn roze pasje. De politie maakt proces-verbaal.

Ten Boer: motorrijder raakt rijbewijs kwijt

Een 38-jarige motorrijder uit Groningen heeft dinsdagavond zijn rijbewijs in moeten leveren. Tijdens een snelheidscontrole op de N360 bij Ten Boer werd de man geklokt op een gecorrigeerde snelheid van 137 km/u. Op deze provinciale weg geldt een maximum snelheid van 80 km/u. De politie maakt proces-verbaal op tegen de Groninger.

Ter Apel: vechters op aanmeldcentrum aangehouden

De politie heeft op het aanmeldcentrum in Ter Apel twee bewoners aangehouden. Twee mannen (23 en 32 jaar) maakten opmerkingen in de richting van een 31-jarige beveiliger. Daarna sloegen beide verdachten het slachtoffer en bedreigden hem ernstig. De ingeschakelde politie nam het duo mee naar het bureau. Ze zijn ingesloten voor verhoor.

Oude Pekela: kop-staartbotsing

Bij een kop-staartbotsing op de N367 in Oude Pekela is dinsdagmorgen een 39-jarige automobilist uit Beerta gewond geraakt. Een 37-jarige automobilist uit Bourtange had te laat door dat het verkeer voor hem af moest remmen. Hierdoor reed hij tegen zijn 39-jarige voorganger. Die reed vervolgens tegen een voertuig van een 47-jarige inwoner van Veelerveen. De Beerster is met nekklachten naar een ziekenhuis gebracht.

Noord- en West-Groningen: controles vrachtverkeer

De politie heeft dinsdag in het noorden en westen van de provincie Groningen verkeerscontroles uitgevoerd. Vooral vrachtverkeer werd gecontroleerd. In Aduard en Zuidhorn waren twee vrachtwagencombinatie te lang en te breed en in Wehe den Hoorn en nabij Marum waren vier combinaties met bieten te zwaar. Bij de vrachtwagencombinatie in Zuidhorn stak een container achter de oplegger. Bij een ongeval zou hierdoor een voertuig onder de oplegger kunnen schieten. De container moest daarom worden afgeladen. Tegen de 50-jarige chauffeur uit Oentsjerk wordt proces-verbaal opgemaakt.

Een 40-jarige tractorbestuurder uit Feerwerd werd langs de kant gezet omdat hij strobalen vervoerde terwijl deze niet waren vastgezet. Ook was de lading te breed. Vanuit de cabine was via de spiegels geen zicht op alles wat er achter de tractor met aanhangwagen gebeurde. Bovendien werkte de reminstallatie onjuist . Er bleek geen aansluiting voor een remleiding van de aanhanger naar het landbouwvoertuig te zijn. De politie maakt proces-verbaal op.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Noordwijk, Noorderweg (N980): aantal geregistreerde voertuigen: 486, aantal overtredingen: 128, hoogst gemeten snelheid: 82 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Harkstede, N986: aantal geregistreerde voertuigen: 511, aantal overtredingen: 26, hoogst gemeten snelheid: 79 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Zuidhorn, N355: aantal geregistreerde voertuigen: 786, aantal overtredingen: 11, hoogst gemeten snelheid: 123 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Wildervank, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 1793, aantal overtredingen: 12, hoogst gemeten snelheid: 114 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Groningen, Bornholmstraat: aantal gecontroleerde voertuigen: 1460, aantal overtredingen: 75, hoogst gemeten snelheid: 101 km/uur, snelheidslimiet: 50 km/uur.

Groningen, Laan 1940-1945: aantal gecontroleerde voertuigen: 9750, aantal overtredingen: 1608, hoogst gemeten snelheid: 120 km/uur, snelheidslimiet: 70 km/uur.