FNV Sport

Een beter sportklimaat door terugdringen sociale zekerheid?

Joop Alberda ( NL Coach en Volleybalbond) vindt dat de mentaliteit in Nederland moet veranderen om succesvol de Olympische spelen in 2028 binnen te kunnen halen. Het terugdringen van sociale zekerheid draagt volgens hem bij aan een hogere prestatiedruk en daarmee een beter sportklimaat.

FNV Sport vindt dat Joop Alberda zich in deze uitspraken teveel richt op het uitblinken van de individuele sporter en de omgeving waarin het talent zich moet ontwikkelen vergeet.
Wat vind jij hiervan? Discussier mee op www.werkenindesport.nl.

De Spelen naar Nederland

Nederland loopt warm voor het organiseren van de Olympische Spelen in 2028. De regering en de grote steden hebben zich achter het plan geschaard van NOC*NSF om de Olympische spelen in 2028 naar Nederland te halen. In de periode 2006-2008 is de haalbaarheid onderzocht. In de periode 2009-2016 wordt geïnvesteerd in een beter sportklimaat. In 2016 valt het besluit of het sportklimaat voldoende ontwikkeld is om Nederland officieel kandidaat te stellen. Van verschillende kanten zijn inmiddels suggesties te horen hoe Nederland dit moet aanpakken. Een nogal opmerkelijke suggestie werd gedaan door Joop Alberda in een uitzending van Één Vandaag.
In zijn ogen kan een talentrijke omgeving het beste gecreëerd worden door de verouderde mentaliteit in Nederland aan te pakken. De druk om te presteren moet omhoog. Dring sociale zekerheid terug. Verplicht mensen om grotendeels zelf hun eigen pensioenvoorziening te laten regelen. Organiseer de samenleving zo dat je moet gaan uitblinken om te kunnen overleven.

Te kort door de bocht.
FNV Sport vindt dat Joop Alberda zich in deze uitspraken teveel richt op het excelleren van de individuele sporter. Om een omgeving te creëren waarin een talentvolle sporter tot topprestaties komt is volgens FNV Sport meer een collectieve prestatie nodig. De volgende zin kan ik niet plaatsen na de voorgaande. Graag verheldering. waarvoor het bestaan van sociale zekerheid juist een voorwaarde is. Het sportklimaat zoals dat in het Olympisch Plan 2028 geschetst wordt, vraagt juist meer aandacht voor ondersteunende functies. Om de sportieve talenten van de potentiële medaillewinnaars(waarvan de meesten nog geboren moeten worden!) te kunnen ontwikkelen is een professioneler klimaat van werken nodig.

Uitstroom.
Uit de arbeidsmarktmonitor Sport 2006 blijkt dat jong opgeleide werknemers in de sport na een paar jaar massaal uitstromen naar banen in andere sectoren omdat normale zekerheden voor werknemers (zoals een CAO met een goed Pensioen) in grote delen van de sportsector ontbreken. Het ontwikkelen van een professioneel werkklimaat binnen de sport zal juist gestimuleerd moeten worden door de kwaliteit van de werkorganisaties te verbeteren. Het ontwikkelen van goede arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden is volgens FNV Sport een absolute voorwaarde.

FNV Sport zet zich als werknemersvereniging actief in om vooral het collectieve prestatieniveau in Nederland omhoog te brengen. Laten we als werknemers in de sport hiervoor de krachten bundelen en aantonen dat voor het creëren van een talentrijke omgeving sociale zekerheid een onmisbare voorwaarde is.