AutoRai

Saab vindt cabriolet opnieuw uit met 9-X Air

(9/18/2008)
De Saab 9-X Air, die begin oktober wordt onthuld op de tweejaarlijkse autotentoonstelling in Parijs, is een innovatieve ontwerpstudie die aangeeft hoe een toekomstige Saab Cabriolet eruit kan zien.

Het concept toont een unieke âCanopy Topâ en een glaspartij rond de cabine waarin tevens een brede achterruit is opgenomen. De 9-X Air breekt met huidige ontwerpen van open vierzitters door een comfortabele vierzitsaccommodatie te bieden binnen de compacte afmetingen van een sportauto.

Het gedistingeerde silhouet van de auto wordt sterk bepaald door de bijzondere C-stijlen die de Canopy Top dragen en de achterruit vergrendelen. Met het dak open biedt de 9-X Air volop frisse lucht zonder dat de wind terugslaat in het interieur. Met het dak dicht ziet de auto eruit als een coupé.

De Saab 9-X Air is gelijktijdig ontwikkeld met de 9-X BioHybrid Concept. Hij heeft dezelfde zeer efficiënte aandrijflijn met Saabs compacte 1,4-liter BioPower-turbomotor die uitmuntende prestaties levert en het milieu ontziet door zaken als rightsizing, turbokracht, het gebruik van biobrandstof en hybridetechniek.

Met de 9-X Air onderstreept Saabs nog eens zijn toonaangevende rol in het ontwerpen van vierzitscabriolets. De onthulling van de Saab 9-X Air op de Autosalon van Parijs volgt 25 jaar nadat Saab op de internationale autotentoonstelling van Frankfurt de eerste Saab Cabriolet voorstelde.