Gemeente Soest

Gratis busvervoer 65-plusser succesvol

Datum: 18/09/2008

Soest kan terugkijken op een geslaagde proef

De resultaten liegen er niet om: het gratis busvervoer voor 65-plussers in Soest blijkt een succes. In de afgelopen zes maanden werd volop gebruik gemaakt van de speciale buspas. Wethouder van Verkeer, Paul Lemmen, spreekt dan ook van een 'succesvolle proef'.

Van 1 maart tot en met 31 augustus 2008 konden alle 65-plussers in Soest op vertoon van een speciale pas gratis gebruik maken van het busvervoer in en rondom Soest. Aanleiding voor de proef is een van de speerpunten van wethouder Lemmen van de gemeente Soest om deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer.

De ouderen konden zodoende 6 maanden lang bustrips maken om familieleden in het ziekenhuis te bezoeken, te gaan winkelen of even eropuit te gaan in Soest zelf, Baarn en Amersfoort. Ook het efficiënter gebruik maken van het openbaar vervoer is een van de redenen geweest dat deze proef op touw is gezet.

Woensdagmiddag populair

Tijdens de proef werd er door het busvervoer een langdurige periode gestaakt. Toch was dit voor veel 65-plussers geen reden om geen gebruik meer te maken van de speciale vervoerspas.

De tussentijdse resultaten in mei lieten al eerder zien dat er door deze groep inwoners wekelijks zo'n 1500 reizen werd gemaakt. Ook bij een derde meting in juli werd vastgesteld dat veel reizigers van de speciale buspas gebruik maakten.

Vooral lijn 70 richting Amersfoort bleek een populaire route. De woensdag(middag) was voor veel ouderen de uitgelezen dag om per bus een ritje te maken. Wie weet, heeft dit te maken met de 'oppasmiddag' op de kleinkinderen.

Vervolg

De gemeente gaat nu de proef evalueren en in overleg met andere gemeenten en provincie bespreken wat de mogelijkheden zijn om hier in de loop van volgend jaar een vervolg aan te geven.

.