Gemeente Waterland

18 september 2008

Onderscheiding toegekend aan redders

Woensdag 17 september 2008 hebben vijf inwoners van de gemeente Waterland een onderscheiding van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen ontvangen. De heren P. A. M. Springer, M.W. van Dijk, C. Boes, P.J. Teerhuis en J. Roos werden beloond voor het redden van de heer E. F. Molenaar uit Volendam op 30 juni 2007. Tijdens een besloten ceremonie werden de medailles en getuigschriften uitgereikt door de burgemeester van Waterland, de heer E.F. Jongmans. Ook de drenkeling, de 53-jarige heer Molenaar was uitgenodigd om de uitreiking bij te wonen.

Tijdens de Marker Havenfeesten in 2007 viel de heer Molenaar in het water en raakte door onvoldoende zwemcapaciteiten in problemen. Door adequaat handelen van de heren Teerhuis, Boes, Springer en Roos werd de heer Molenaar uit het water gered. Op de kant bleek de toestand van de drenkeling zorgelijk. De heer van Dijk, een ervaren EHBO-er, reanimeerde de heer Molenaar, waarna hij werd overgedragen aan de inmiddels gearriveerde hulpdiensten. Na een verblijf op de afdeling intensive care van het ziekenhuis bleek dat de heer Molenaar geen letsel over heeft gehouden aan het ongeval.

Dat de heer Molenaar zijn leven te danken heeft aan deze vijf inwoners was bij burgemeester Jongmans van Waterland niet onopgemerkt gebleven. Hij heeft hen voorgedragen voor een onderscheiding bij de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Het bestuur van deze maatschappij heeft besloten de vijf heren een onderscheiding toe te kennen.


---