Persberichten Lekstroom, 10.20 uur

Utrecht, 18-09-2008

Verwarde man aangehouden
NIEUWEGEIN Woensdagavond 17 september heeft de politie op de Buizerdlaan een 21-jarige man aangehouden. De man was eerder die avond bij een ruzie in zijn woning weggelopen en was daarbij vermoedelijk door eigen toedoen - gewond geraakt. Agenten troffen hem na een melding om 19.10 uur aan op de Buizerdlaan. De man zat onder het bloed. Toen de agenten hem aanspraken, reageerde hij agressief. Hij is met pepperspray onder controle gebracht en aangehouden. De man is aan de crisisdienst overgedragen.

Aanhoudingen in onderzoek verdovende middelen
IJSSELSTEIN/NIEUWEGEIN Op dinsdagavond 16 september zijn bij een actie gericht op verdovende middelen in IJsselstein en Nieuwegein een 22jarige man uit IJsselstein en een 24-jarige man uit Nieuwegein aangehouden. Zij worden verdacht van bezit van en betrokkenheid bij de handel in verdovende middelen. Bij de doorzoeking van een woning zijn goederen met betrekking tot de handel in verdovende middelen(harddrugs) in beslag genomen. Tijdens de actie werd in IJsselstein een 41-jarige vrouw uit IJsselstein aangehouden voor het kopen/bezit van verdovende middelen. Na het opnemen van haar verklaring werd de 41-jarige vrouw in de loop van dinsdagavond in vrijheid gesteld. De twee mannen zijn voor nader onderzoek en verhoor ingesloten. De twee mannen worden vrijdag 19 september voorgeleid bij de rechter-commissaris in Utrecht. Het onderzoek wordt voortgezet en de politie verwacht nog meerdere aanhoudingen te verrichten.

Inbraak en poging inbraak woningen
VIANEN In de afgelopen weken is er ingebroken in een woning aan de Beltmolen en getracht in te breken in woningen aan de Goudmolen en de Walmolen.

De woning aan de Beltmolen kwam men binnen door het boren van gaatjes in de toegangsdeur. Hierna wist men met gebruikmaking van de sleutel die aan de binnenkant in het slot stak, de deur te ontsluiten. Uit de woning is een flatscreen-tv, fotoapparatuur en geld gestolen. Bij de woningen aan de Goudmolen en Walmolen zijn gaatjes geboord in het kozijn, maar is het niet gelukt om de woning binnen te komen.

Advies en preventietips
Inbraken door middel van het boren van gaatjes zijn te voorkomen door altijd met de sleutel de toegangsdeur op slot te draaien en de sleutel uit het slot te verwijderen. Inbraken via het kozijn zijn te voorkomen door bij voorkeur twee bijzetsloten aan de binnenzijde van het kozijn te plaatsen. Hieronder leest u nog meer preventiemaatregelen:
* Sluit ramen en deuren deugdelijk af. Vergeet vooral niet bovenlichten of een toiletraampje en sluit ook ramen op de 1e en 2e verdieping af

* Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten
* Sluit binnendeuren en kostbaar meubilair niet af, hiermee word extra schade voorkomen

* Schakel verlichting aan via tijdschakelaars
* Laat niet zien dat u weg bent. Sluit geen overgordijnen en haal geen planten van de vensterbank

* Laat de brievenbus regelmatig legen en laat de post neerleggen op plaatsen waar deze van buitenaf niet zichtbaar is
* Spreek geen telefonische boodschap in waaruit blijkt dat u langere tijd afwezig bent
Berg gereedschap en ladders op achter slot en grendel zodat dieven niet met uw eigen gereedschap binnen kunnen dringen
* Vertel onbekenden niet wanneer u afwezig bent, ook niet tijdens een telefonische enquête
Maak fotos van waardevolle spullen en berg ze op in een (verankerd) kluisje of bij de bank.

Meer informatie en tips zijn te vinden op www.keurmerkveiligwonen.nl

Melden verdachte situatie
Als u ziet dat er wordt ingebroken of u ziet omstandigheden die afwijken van het normale patroon, dan kan er sprake zijn van een verdachte situatie. Neem dan direct via het alarmnummer 112 contact op met de politie. In 95% van deze gevallen is de politie binnen 10 minuten ter plaatse. Hiermee verhoogt u de kans om inbrekers op heterdaad te betrappen. Recent nog kon de politie verdachten aanhouden voor auto- en woninginbraak doordat inwoners alert reageerden en via het alarmnummer 112 melding maakten op een verdachte situatie. Let op het signalement van verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoermiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Deze informatie is heel belangrijk voor de opsporing en aanhouding van verdachte(n). Niet spoedeisende meldingen en informatie kunt u doorgeven via het algemene nummer 0900-8844 of Meld Misdaad anoniem 0800-7000.