Gemeente Breda

Breda werkt aan duurzaam wagenpark

Op woensdag 17 september heeft wethouder Wilbert Willems van cultuur, verkeer en milieu in Breda stickers onthuld op vier verschillende schone voertuigen, die deel uitmaken van het gemeentelijk wagenpark.

Op de sticker is naast het woord `schoon' ook de reden gegeven waarom het voertuig schoner is dan andere. De sticker werd ontwikkeld in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant.

Wilbert Willems: "Onze inspanningen om schoner te rijden worden door het gebruik van de stickers nu zichtbaarder. We willen als gemeente ervoor zorgen dat de gezondheid van onze inwoners niet aangetast wordt door de uitstoot van wagens die we in de stad gebruiken. Daarom zoeken we voertuigen die op schone brandstoffen rijden of motoren hebben die bijna geen vervuiling veroorzaken."

Eén van de stickers die onthuld werd is aangebracht op een superschoon inzamelvoertuig van Afvalservice dat aan de Euro 5 - EEV-norm voldoet. De Euro 5-norm geldt voor bepaalde stoffen die vrachtwagens uitstoten, zoals fijn stof en stikstofdioxide. Deze norm wordt eind 2009 in heel Europa verplicht. EEV staat overigens voor: `Enhanced Environmentally friendly Vehicle' (milieuvriendelijker gemaakt voertuig).

De andere stickers zitten op elektrische onderhoudswagentjes, gemeentelijke vrachtwagens op aardgas en een hybride auto van de wethouder zelf. De gemeente geeft hiermee het goede voorbeeld en hoopt dat ook bedrijven in Breda volgen. Diezelfde middag was dit een van de gespreksonderwerpen op de eerste Bijeenkomst Duurzaam Ondernemen in Breda, waaraan zo'n 70 bedrijven deelnamen.

De onthulling van de stickers maakt deel uit van de Week van de Vooruitgang, die van 14 tot en met 21 september in Breda plaatsvindt. In deze week worden duurzaamheid, klimaatmaatregelen en schone vervoersalternatieven in de schijnwerpers gezet. Ook zijn de fietsenstallingen tijdens deze week gratis.

Breda, 17 september 2008