Gemeente Hilversum

Bijeenkomsten van De Raad op 10 september

publicatiedatum: woensdag 17 september 2008

Op woensdagavond 10 september waren er weer de bijeenkomsten van De Raad. Omdat er geen aanmeldingen voor presentaties in Het Forum en er te weinig onderwerpen voor Het Besluit waren, werd er alleen gedebatteerd in De Discussie.

De Randvoorwaarden 3e woontoren Kerkelanden ging met een positief advies naar het college. Bij Vragen aan wethouders kon wethouder Karin Walters de PvdA antwoorden dat kinderen van mensen met een minimuminkomen in Hilversum toch kunnen deelnemen aan sport, cultuur en andere activiteiten. Hun ouders kunnen daarvoor immers een beroep doen op bijzondere bijstand. Die regeling heeft een open einde, zodat aanvragers niet het risico lopen dat het geld opeens op is.

Ook GroenLinks had vragen aan mevrouw Walters. Zij vertelde dat het vorig jaar geopende loket Rondkomen duidelijk in een behoefte voorziet. Tussen oktober en december 2007 waren er zeshonderd bezoekers. Dit jaar kwamen er tot nog toe duizend mensen naar dit loket.

Wethouder Erik Boog (verkeer en vervoer) liet de VVD weten dat hij de verhoogde middengeleiders op delen van de Diependaalselaan ook ondingen vindt, maar dat er geen geld is om ze te verwijderen. Desalniettemin komt hij met een voorstel dat in de verwijdering van deze betonnen middenberm voorziet.

Het Geïntegreerde parkeerbeleid gaf aanleiding tot zoveel vragen dat de meerderheid van De Discussie pleitte voor een voortzetting van de behandeling op een ander tijdstip. Het parkeerbeleid komt nu op de 15e of de 16e oktober opnieuw aan de orde.

De Discussie was vol lof over de Speelruimtenota `Geef ze de ruimte'. Dat was anders met de financiering van alle in de nota genoemde voornemens. Nadat wethouder Jan Rensen had verklaard dat de financiering aan de orde komt bij de begrotingsbehandeling, bleven de meeste fracties bij hun voorbehoud en vragen ten aanzien van die financiering.

Ook `Sportieve tijd' sport en beweegbeleid 2008- 2015 oogstte waardering en dan met name de wijze waarop de nota in samenspraak met sportorganisaties tot stand was gekomen. De nota ging met een positief advies naar de gemeenteraad. VVD en D66 maakten een voorbehoud. Wethouder Rensen gaat de notitie Schoolzwemmen aanpassen. De meeste deelnemers aan De Discussie adviseerden daarover de gemeenteraad negatief. Zo wilde een meerderheid geen schoolzwemmen tijdens schooltijden, maar ook het argument dat kunnen zwemmen primair een verantwoordelijkheid is van de ouders werd enkele malen te berde gebracht.