Provincie Utrecht

Herstel landgoed Darthuizerberg en bosrandontwikkeling Leersum

18-9-2008 -

Op woensdag 17 september 2008 zijn het herstel van landgoed Darthuizerberg en de bosrandontwikkeling in Leersum gevierd. De bosrandontwikkeling in het gebied bestond uit twee delen. Allereerst is door Staatsbosbeheer bos naar heide omgevormd om verbindingen te realiseren tussen geïsoleerde heideterreinen. Hierdoor kunnen hagedissen, hazelwormen en andere reptielen zich gemakkelijker van het ene naar het andere gebied verplaatsen. Tevens zijn de bosranden vloeiender gemaakt, zodat de overgang van bos naar open terrein geleidelijker verloopt. De natuur vormt hierdoor meer een geheel. Ook is het park van het vroegere landgoed Darthuizerberg weer toegankelijk gemaakt.

Afbeelding: darthuizerberg

De populaties hagedissen, hazelwormen en andere reptielen waren geïsoleerd geraakt, waardoor het aantal dieren terugliep. Dankzij de verbindingen tussen de heideterreinen blijft uitwisseling van erfelijk materiaal van de reptielen mogelijk. Verschillende harde bosranden zijn veranderd in geleidelijkere en vloeiendere overgangen van bos naar open terrein. Dit is plezierig voor zowel dieren (toegankelijkheid) als mensen (harmonieuzere natuur en recreatie).

Midden in het bos lag voorheen het landgoed Darthuizerberg. De bebouwing is in 1966 verdwenen, maar het park van het landgoed bleef bestaan. De planten van het omringende bos overwoekerden het park echter steeds meer, waardoor het karakter ervan dreigde te verdwijnen. Staatsbosbeheer heeft het landgoedpark hersteld en weer toegankelijk gemaakt.

De initiatiefnemer van het project rondom landgoed Darthuizerberg was Staatsbosbeheer. Het project is gefinancierd door de provincie Utrecht en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en is onderdeel van het provinciale programma Stichtse Lustwarande. Daarnaast is tevens samengewerkt met de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Meer informatie: Veronica Gieben, telefoon 030 2583207