Gemeente Haren

Plan met gemengde gevoelens ontvangen

Herontwikkeling locatie 'Handy'

18/09/2008

Op 11 september jl. werd door Parthenon Projectontwikkeling, in aanwezigheid van de gemeente, een informatieavond gehouden over de herontwikkeling op het perceel Rijksstraatweg 99-101 / Van Veldekelaan 31-33. Voor dit perceel, dat bekend staat als de locatie van `Handy', is door AG-Nova Architecten een nieuw plan ontworpen met de naam `La Promenade', een verwijzing naar de naam van het vroegere hotel.

Locatie Handy
Zicht op lokatie Handy vanaf de Rijksstraatweg

Het plan, ontstaan vanuit door de gemeente opgestelde kaders, behelst de realisatie van twee appartementengebouwen; één aan de Rijksstraatweg zijde en één aan de zijde van de Van Veldekelaan, met elkaar verbonden door ondergronds parkeren. De keuze voor nieuwbouw is gemaakt nadat geconcludeerd moest worden dat behoud van het bestaande pand niet haalbaar was. De kaders zijn echter wel zo opgesteld dat de rode beuk aan de Rijksstraatweg zijde zou moeten worden behouden.

De omwonenden gaven aan moeite te hebben met deze keuzes. Men vond het jammer dat het pand gesloopt moest worden, maar ook dat zoveel groen moest verdwijnen. Door de betrokken landschapsarchitect werd gesteld dat behoud van groen onhaalbaar was en benadrukt dat ook in de toekomstige situatie veel aandacht zal zijn voor het groene karakter van het perceel. Ook met de grootte van de toekomstige panden hadden omwonenden grote moeite, temeer omdat geconstateerd moest worden dat aan de Rijksstraatweg zijde ten aanzien van de bouwhoogte aan de door de gemeente gestelde kaders voorbij werd gegaan. Bovendien brengt de realisatie van een dergelijk complex met zich mee dat vanuit de hoger gelegen appartementen zicht ontstaat op de privé-tuinen van omwonenden. De mate waarin daar in het ontwerp wel rekening mee is gehouden, was voor omwonenden niet voldoende. Verder werd door de bewoners van de omliggende straten aandacht gevraagd voor mogelijke parkeerproblemen. Hoewel de in het plan opgenomen parkeergarage ruim voldoet aan de gestelde kaders en normen, was men van mening dat er meer parkeergelegenheid moet worden gecreëerd voor bezoekers.

Over het geheel genomen overheerste na de avond bij een groot aantal genodigden een gevoel van ontevredenheid over zowel plan als proces. Daar waar gemeente en ontwikkelaar in kaderstelling en ontwerp van mening waren een passend plan te hebben gemaakt, kon het gros van de omwonenden zich daar niet in vinden. De ontwikkelaar, die zich bereid had verklaard te luisteren naar omwonenden, en de gemeente concludeerden dat zij huiswaarts keerden met de nodige stof tot nadenken.