Gemeente Haren

Tegemoetkoming in schade

Wet ruimtelijke ordening

18/09/2008

Per 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening in werking getreden. Met een nieuwsbulletin willen we u op de hoogte brengen van de belangrijkste wijzigingen van deze nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro). In de Wro is geregeld hoe ruimtelijke plannen (zoals bijvoorbeeld bestemmingsplannen en structuurvisies) tot stand komen en wat hun betekenis is. Ook regelt de Wro de tegemoetkoming in schade.

Planschade houdt in dat het onroerend goed in waarde vermindert of het inkomen vermindert omdat de gemeente een bestemmingsplan vaststelt met ruimere of andere (bebouwings)mogelijkheden. Om te bepalen of er sprake is van planschade wordt het oude bestemmingsplan vergeleken met het nieuwe bestemmingsplan.

Wat betreft de vergoeding van planschade is met de Wro een nieuwe weg ingeslagen. Het doel van deze nieuwe wet is om de toename van het aantal claims en de groei van de bedragen van de toegekende vergoedingen tegen te gaan. De Wro spreekt dan ook niet meer over een vergoeding van planschade, maar over een tegemoetkoming in de schade.

Het gaat sinds de Wro op 1 juli in werking is getreden alleen om schade die bestaat uit inkomensderving of vermindering van de waarde van een onroerende zaak zoals een woning of een bedrijfspand. Schade in verband met een tijdelijke verstoring van het woongenot komt niet meer in aanmerking voor vergoeding.

Een deel van de schade blijft voor rekening van de aanvrager: van de schade die bestaat uit inkomensderving valt een deel (2% van het inkomen) onder het normaal maatschappelijk risico. Als het gaat om waardevermindering van een onroerende zaak, geldt het forfait van 2% alleen voor de zogenaamde indirecte planschade. Een deel van de indirecte schade (2% van de waarde van de onroerende zaak) blijft voor rekening van de aanvrager. Deze 2% regeling geldt niet voor directe planschade: schade als gevolg van een nieuwe bestemming van het perceel van de aanvrager.

Het is verplicht gesteld door de Wro dat u een aanvraag om een tegemoetkoming schriftelijk moet motiveren en de hoogte van de gevraagde tegemoetkoming moet onderbouwen. Voor het in behandeling nemen van een aanvraag wordt een bedrag van EUR300,- geheven. Dit bedrag wordt teruggestort als de aanvraag geheel of gedeeltelijk gegrond wordt verklaard.

Het overgangsrecht van dit deel van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening is erg ingewikkeld. Het is afhankelijk van de datum van uw aanvraag en de datum van het nieuwe bestemmingsplan onder welke wet (oude WRO of de nieuwe Wro) uw aanvraag valt.

Als u vragen heeft over dit nieuwsbulletin of over de Wet ruimtelijke ordening kunt u contact opnemen met Sietze van Hemmen van de gemeente Haren,telefoonnummer 050 53 39 941, of e-mail sp.vanhemmen@haren.nl.