KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

18-9-2008

Catamaranduo Heemskerk/Tentij prolongeert Nederlandse titel F18

Op zondag 14 september 2008 prolongeerde het catamaranduo
Heemskerk/Tentij de Nederlandse titel in de (niet-olympische)
F18-klasse. Na zeven races en één aftrek hadden ze een voorsprong van negen punten, waarmee ze verdiend wonnen. Het zilver ging naar de Britten Styles en Piggot, gevolgd door de wereldkampioenen Coen de Koning en Jeroen van Leeuwen. Het kampioenschap maakte dit jaar voor het eerst deel uit van de Delta Lloyd ONK olympische en paralympische klassen in Medemblik. De opkomst bij de catamarans was groot. De sterke vloot van 53 boten uit zes landen genoot van de stevige noordoostenwind en flinke golven.

Alles is mogelijk
Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij stuurden hun Hobie Tiger zesmaal binnen de top drie door de finish. Twee keer waren ze de snelste en de aftrekrace werd een zesde plek. Heemskerk: "In de tweede wedstrijd maakten we een foutje. We kwamen over stuurboord bij de bovenboei aan en dachten genoeg ruimte te geven. Dat bleek niet zo te zijn, dus we moesten een strafrondje draaien. Vandaar die zesde plek. Het duo ging na zaterdag aan de leiding, maar met het gelijke aantal punten als de regerende wereldkampioenen. Alles was nog mogelijk.
Die eerste race wonnen we vrij gemakkelijk. In de tweede ging Willem Geijssen extreem ver door naar links, waar hij een goede draaiing kreeg. Daarmee zette hij ons op een behoorlijke afstand. Heemskerk en Tentij dichtten het gat voor de wind, maar kregen ruzie met de benedenboei. Door vooral op bootsnelheid te concentreren, wist het duo knap tweede te worden.
Uiteindelijk mochten Heemskerk en Tentij opnieuw de blauwe
kampioenswimpel van het Watersportverbond in ontvangst nemen. Na het WK wilden we allebei revanche nemen en dat is gelukt, aldus de bronzen medaillewinnaars van het WK F18 2008.

Brons met gouden kleur
Nadat Coen de Koning en Jeroen van Leeuwen eerder dit seizoen
wereldkampioen in de F18 werden, kregen ze gouden gympen van hun teamgenoten. Vlak voor de prijsuitreiking in Medemblik stond het tweetal met de glimmende schoenen klaar: We doen net alsof het brons is. Het duo wilde tijdens het NK nog één keer pieken, maar het werd een derde plaats. Volgens Van Leeuwen gingen de starts niet goed en werden ze daardoor geforceerd om weg te klappen. Ondanks de lichte teleurstelling relativeren de mannen: Het was een sterk veld. Daarin is een derde plek helemaal niet zo slecht, dus ergens ben ik wel tevreden.

De weg voorwaarts
De Britse stuurman en oud-olympiër Hugh Styles en Adam Piggot waren de grote winnaars van de slotdag. Zij klommen met hun Nacra Infusion op van de vierde naar de tweede positie. De laatste overwinning was voor hen. De Engelsman toonde zich enthousiast over het evenement: Het was een fantastische regatta, zowel op het water als op de wal. De F18 laat hier de weg voorwaarts zien met het grootste deelnemersveld. Hopelijk ziet de ISAF dit.

Olympisch duo vermaakt zich
De olympische 470-stuurvrouw Marcelien de Koning was al langer overtuigd van het zeilplezier in de F18-klasse. Vandaar dat zij tijdens de ONK in Medemblik de multihull als vervanging voor haar vertrouwde 470 koos. Op zaterdag hing Lobke Berkhout in de draad en op zondag zus Maaike de Koning. Dat ze een rol in de achterhoede
speelden, kon De Koning niet schelen: We waren alleen maar met onszelf bezig. Het was natuurlijk wel leuk dat we in de derde race toch wat boten konden inhalen. We kunnen het wel, maar je moet niet gelijk zo beginnen.

Top vijf NK Formule 18 na zeven races en een aftrek:


1. NED Heemskerk/Tentij, 12 punten

2. GBR Styles/Piggot, 21 punten

3. NED De Koning/Van Leeuwen, 26 punten

4. AUS MacPherson/Van West, 32 punten

5. NED Larsen/Van Helden, 35 punten

Voor de volledige uitslagen, video en foto updates, surf naar
onderstaande website.

Internetadres: www.opendutchsailing.org