Politie Groningen

Donderdag 18 september 2008

Provincie Groningen, 18-09-2008

Groningen: hennepkwekerijen opgerold

De politie heeft woensdag in een bedrijfspand de Kerkstraat en in een woning aan de Kajuit twee hennepkwekerijen opgerold. De politie trof in een schuur van het bedrijfspand een kwekerij met ongeveer 675 hennepplanten aan. In twee ruimtes was de kwekerij ingericht. Een 59-jarige Stadjer en zijn 35-jarige zoon werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de hennepkwekerij. De zoon verzette zich tegen zijn aanhouding. Hij gaf een politieagent twee vuistslagen in het gezicht. De zoon kon met behulp van peperspray worden ingerekend. De agent liep lichte verwondingen aan het gezicht op. Het energiebedrijf constateerde dat er geknoeid was met de
elektriciteitsmeter. Ook in nabijgelegen percelen bleek met de elektriciteitsmeter te zijn geknoeid. Het energiebedrijf heeft deze meters afgesloten van het elektriciteitsnet. Beide verdachten werden ingesloten. Zij zullen vandaag worden gehoord. Daarnaast werd in een woning aan de Kajuit een hennepkwekerij aangetroffen. Op de tweede verdieping werd in drie kamers een kwekerij met 535 restanten van hennepplanten aangetroffen. De 37-jarige huurder van het pand zal binnenkort worden gehoord. Beide hennepkwekerijen werden ontmanteld en vernietigd.

Groningen: jongens gooien drankjes van Martinitoren

De politie heeft woensdagmiddag twee jongens aangehouden voor baldadigheid. Het duo, een 14-jarige jongen uit Roden en een 15-jarige knaap uit Leek, hadden een flesje en een pakje drinken vanaf de Martinitoren naar beneden gegooid. Zij waren vanwege een uitje met hun klas bovenop de toren. Beide projectielen raakten bijna een terrasbezoeker. Beide leerlingen kregen een bekeuring voor baldadigheid. Zij worden bovendien aangemeld bij buro Halt.

Groningen: aanhoudingen na vernielingen aan woning

De politie heeft woensdagavond in een woning aan de Barmaheerd een 44-jarige vrouw uit Groningen aangehouden voor vernieling. De vrouw wordt ervan verdacht dat zij drie ruiten van een woning aan de Barmaheerd heeft vernield. De bewoner van de betreffende woning bleek niet aanwezig te zijn. De boze 46-jarige stiefvader van de afwezige bewoner kwam ook naar de Barmaheerd. Hij kreeg even later onenigheid met de 27-jarige vriend van de vrouw. Hierop gaf de stiefvader de vriend een klap tegen het hoofd. Door de klap liep de 27-jarige een wond op aan zijn oor. Hierop werd ook de man aangehouden. De 44-jarige vrouw was na de vernielingen haar woning weer binnengegaan. Agenten moesten een ruit van een voordeur forceren om de woning binnen te komen. De vrouw werd vervolgens aangehouden. Beide verdachten werden ingesloten in het cellencomplex. Zij zullen vandaag worden gehoord.

Groningen: verkeerscontroles in stad

De politie heeft op diverse locaties in de stad verkeerscontroles gehouden. Er werd gecontroleerd op en in de Sint Jansbrug, Nieuwe Ebbingestraat, Emmaplein, Noorderhaven, Westersingel, Herestraat, Oosterstraat, Gelkingestraat en Steentilstraat. De controles resulteerden in 86 bekeuringen. Er werd bekeurd voor rood licht (57x), gordel (10x), geslotenverklaring (15x) en vier keer voor andere overtredingen.

Bierum: fietsertje bijna onder bus

Een 6-jarig fietsertje uit Bierum is woensdagmiddag licht gewond geraakt. De jongen fietste door de Smidslaan en reed met een te hoge snelheid richting de Hereweg. Hij kon de bocht naar de Hereweg niet houden en kwam daardoor midden op de rijbaan. Een tegemoetkomende buschauffeur (52) kon met een ruk aan het stuur voorkomen dat hij de jongen onder zijn voertuig kreeg, maar schampte hem wel. De fietser kwam er vanaf met een wond aan zijn hoofd. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Hoogezand: man aangehouden na mishandeling

De politie heeft woensdagavond in de Waesingeweg in Hoogezand een 45-jarige inwoner van die plaats aangehouden voor poging ernstige mishandeling. De man had eerder die middag in de Loena een inwoonster van Hoogezand (leeftijd onbekend) meerdere malen geslagen met tuingereedschap. Zij raakte hierbij gewond aan haar hoofd en armen en moest in een ziekenhuis worden behandeld. De man was er na de mishandeling vandoor gegaan. Agenten wisten de verdachte in de avond te traceren en konden hem zonder problemen aanhouden. Hij is ingesloten voor verhoor.

Slochteren: opgefokte man aangehouden

Een 33-jarige inwoner van Slochteren is woensdagmiddag aangehouden voor bedreiging en vernieling. De man had op het Padje woorden gekregen met een 39-jarige plaatsgenoot. De verdachte raakte opgefokt, vernielde een auto en bedreigde zijn plaatsgenoot met de dood. Agenten hebben de man meegenomen voor verhoor. Hij is later die avond overgedragen aan het zorgkader.

Winschoten: zonder verkeersgordel in geleende auto

Een 44-jarige automobilist uit Winschoten werd woensdagavond langs de kant gezet omdat hij geen veiligheidsgordel droeg. Toen agenten hem hierop aanspraken, bleek dat er meer mis was met de Winschoter. Hij gaf direct de sleutels van zijn voertuig aan een van de dienders met de mededeling dat hij gedronken had. Ook gaf de alcomobilist aan dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs en dat hij zonder toestemming van de eigenaar in de auto reed. Hij werd vervolgens aangehouden. Op het politiebureau bleek dat het alcoholpromillage 0,75 was. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Scharmer: automobilist onder invloed valt in slaap op A7

De politie heeft woensdagnacht op de A7 bij Scharmer een 28-jarige automobilist uit Oude Pekela aangehouden. Een oplettende vrachtwagenchauffeur zag dat de auto van de Pekelder stil stond op de rijbaan. Hij waarschuwde de politie en beveiligde de situatie met zijn combinatie voor het overige verkeer. Toen agenten aankwamen was de Pekelder niet aanspreekbaar. Een ambulance heeft de man naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat de man onder invloed van alcohol en drugs verkeerde en kwam na enige tijd weer bij. Onderweg naar huis was hij op de A7 in slaap gevallen. Het rijbewijs wordt ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Appingedam: gewond na val van fiets

Een 54-jarige fietser uit Spijk is woensdagmiddag gewond geraakt op de Wijkstraat in Appingedam. Een 15-jarige jongen uit Ten Post wilde de Spijkster inhalen, maar die begon op dat moment net te slingeren. De jonge fietser kon de man niet ontwijken. Beide fietsers vielen daardoor. De 54-jarige bleek onder invloed van alcohol. Hij is met een hoofdwond naar een ziekenhuis gebracht. De fietsen raakten beschadigd. Tegen de man uit Spijk wordt proces-verbaal opgemaakt.

Leek: verkeerscontrole

De politie heeft woensdag op de Lindesteinlaan in Leek een verkeerscontrole uitgevoerd. In totaal werden 325 voertuigen gecontroleerd. Dertien bestuurders droegen geen veiligheidsgordel. Twee bromfietser werden bekeurd omdat ze geen helm droegen. De bromfiets van een 16-jarige Grootegaster is in beslag genomen voor technisch onderzoek.

Ezinge: automobilist onder invloed

Een 58-jarige automobilist uit Feerwerd is woensdagavond aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol door Ezinge reed. Agenten zagen de Feerwerder met gedoofde lichten over de Nieuwestreek rijden en gaven hem een stopteken. Op het politiebureau bleek dat de man ruim 1,0 promille alcohol in zijn bloed had. De politie maakt proces-verbaal op.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft woensdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Kolham, N986: aantal geregistreerde voertuigen: 263, aantal overtredingen: 8, hoogst gemeten snelheid: 64 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Ten Boer, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1302, aantal overtredingen: 7, hoogst gemeten snelheid: 105 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Groningen, Beneluxweg: aantal gecontroleerde voertuigen: 3981, aantal overtredingen: 305, hoogst gemeten snelheid: 116 km/uur, snelheidslimiet: 70 km/uur.

Groningen, Plataanlaan: aantal gecontroleerde voertuigen: 1789, aantal overtredingen: 62, hoogst gemeten snelheid: 112 km/uur, snelheidslimiet: 70 km/uur.