Politie Haaglanden



Wassenaar, 18-09-2008

Politie waarschuwt voor herhaalde babbeltrucs Wassenaar

Wassenaar De politie waarschuwt al enige tijd voor babbeltrucs in de omgeving van Wassenaar. Deze babbeltrucs blijven zich voordoen en opvallend is daarbij dat de daders nu één slachtoffer meerdere keren bezocht hebben. Politie Haaglanden doet daarom nogmaals een beroep op de alertheid rond babbeltrucs.

Dezelfde vrouw drie keer opgelicht

Maandag 5 mei werd een bewoonster van de Vijverweg voor de eerste keer gedupeerd. Hier slaagde de dader er onder het mom van u heeft een prijs gewonnen van een 88-jarige vrouw haar pinpas en code weg te nemen. Van de rekening van de vrouw werd korte tijd later geld gestolen. Woensdag 11 juni belden er enkele personen bij deze oudere dame aan en refereerden naar de vorige aangifte. Zij wilden het geld terug laten storten maar hadden daarvoor haar nieuwe pincode en pas nodig. De niets vermoedende vrouw gaf beide af, waarna zij voor wederom een groot bedrag werd gedupeerd.

Begin september werd de vrouw voor de derde keer het slachtoffer. Wederom verschenen er twee mannen aan de deur die dit keer met haar wilden praten over de twee eerdere zaken. Dit keer vertroude de vrouw het niet en vroeg aan de mannen om buiten te wachten. Hierop vertrok het tweetal zonder dat er iets werd weggenomen. Het gaat om blanke mannen van ongeveer 35 jaar. Ze zijn rond de 1.70 meter lang en spreken goed Nederlands. Beide mannen gaan netjes en verzorgd gekleed.

Geef nooit uw pincode af

De politie Haaglanden waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen. Toch loopt iedereen de kans jong en oud- om het slachtoffer te worden van een oplichter.Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe of laat de voordeur dicht. Bel altijd de politie bij onraad, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u.Als u iemand aan de deur heeft gehad waarvan u zijn of haar gedrag niet vertrouwt, probeer dan zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen en bel onmiddellijk de politie. U helpt daar ook andere burgers mee.Het telefoonnummer is 0800-8844.