Provincie Noord-Holland

Datum

18-9-2008

Onderwerp

Restwarmte voor de IJmond en Schiphol

D. Mallens

warmteleveranciers en gebruikers voor restwarmte projecten in de IJmond en rond Schiphol. Ook zal de provincie onderzoeken of restwarmtebenutting technisch en financieel haalbaar zijn. Gedeputeerde Staten hebben dit besloten naar aanleiding van een inventarisatie naar mogelijke locaties in Noord-Holland voor het hergebruik van restwarmte.

Uit deze inventarisatie blijkt dat naast Amsterdam en Alkmaar, de twee regios waar al restwarmte wordt toegepast ook in de IJmond en rond Schiphol restwarmtebenutting in beginsel mogelijk is door de aanwezigheid van industrieën als Corus in Beverwijk en de luchthaven Schiphol. Actuele nieuwbouwplannen zoals gebiedsvisie werkgebied A4, de bouw van 1.000.000 m2 kantoorruimte op het terrein van Schiphol en de ontwikkeling van woningbouw en utiliteitsbouw in de IJmond op soms nog geen kilometer afstand van de industrieën, maken een verkenning van de mogelijkheden erg interessant. De provincie wil graag haast maken met deze verkenning omdat in de IJmond een aantal bouwplannen in vergevorderd stadium is. De restwarmte, het bijproduct afkomstig uit industriële of chemische processen, c.q. de aftapwarmte van elektriciteitscentrales, zou binnen deze projecten gebruikt kunnen worden voor verwarmingsdoeleinden van bedrijven en woonhuizen.

Naast een marktinventarisatie van vraag en aanbod voor restwarmteprojecten in de IJmond en Schiphol onderzoekt de provincie hoe zij energiebesparing en andere vormen van duurzame energie verder kan stimuleren. Bijvoorbeeld door subsidieregelingen voor innovatieve energiezuinige nieuwbouw te realiseren of het afsluiten van een convenant met bouwers, gemeenten en corporaties om energiezuiniger te bouwen dan wettelijk verplicht. De provincie stimuleert energiebesparing en de toepassing van duurzame energie in de gebouwde omgeving al via het CO2-servicepunt met collectieve projecten voor gemeenten en met de subsidie Duurzame Energiepakket Noord-Holland voor bestaande woningen.