Provincie Groningen

Tweede tender Waddenfonds geopend tot 18 oktober 2008 18 september 2008

De tweede tender van het Waddenfonds is geopend. Dit betekent dat voor het tweede jaar projecten aangemeld kunnen worden voor subsidie uit het Waddenfonds. Projecten moeten worden ingediend voor 18 oktober 2008. Het rijk wil via het Waddenfonds bijdragen aan een duurzame toekomst van het Waddengebied. Daarvoor is jaarlijks 33 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar. Het geld is bedoeld voor investeringen in economische en in ecologische projecten.

In het bidbook Waddenkroon koersen de provincie Groningen en de Groninger kustgemeenten met name op investeringen in het kustgebied zelf en in de thema's natuur & landschap en recreatie & toerisme.

Toelichting
Met het Waddenfonds kunnen activiteiten worden uitgevoerd tot:
* Vergroten en versterken van de natuur- en landschapswaarden in het waddengebied

* Vermindering van externe bedreigingen van de natuurlijke rijkdom van de Waddenzee

* Duurzame economische ontwikkeling en/of een substantiële transitie naar een duurzame energiehuishouding in het waddengebied en de direct aangrenzende gebieden

* Kennisinfrastructuur

Een belangrijke toetssteen is dat 'wadden'-projecten duurzaam en vernieuwend zijn en voor het waddengebied iets 'extra's' als toekomstwaarde bieden.

Het waddengebied omvat de Waddenzee, de eilanden en de kustgemeenten. In Groningen zijn dit De Marne, Eemsmond, Delfzijl en Reiderland. Voor projecten met betrekking tot duurzame energie geldt als werkingsgebied de hele provincie. Activiteiten buiten het waddengebied kunnen onder het fonds vallen als de (positieve) effecten ervan aantoonbaar hun weerslag vinden in het waddengebied zelf.

Projecten die betrekking hebben op economische ontwikkeling of op energie kunnen tot 40% subsidie krijgen. Voor projecten in de sfeer van natuur en landschap kan het Waddenfonds tot 90% bijdragen. Er mag met andere subsidiestromen 'gestapeld' worden (voor zover dit binnen de kaders van andere regelingen acceptabel is).

Aanvragen worden ingediend bij DLG, p.a. Postbus 1296, 8900 CG Leeuwarden (telefoon 058 - 233 90 27). De minister van VROM besluit komend voorjaar over het toekennen van subsidie.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u kijken op de websites van: www.minvrom.nl en www.waddenzee.nl.
Contactpersoon provincie Groningen: Nico Smit, tel 050-3164083, e-mail: n.smit@provinciegroningen.nl

18 september 2008