Essent


---

Bayerngas en Gelsenwasser breiden samenwerking onder novogate uit

Düsseldorf, 17.09.2008 - Deutsche Essent GmbH gaat haar aandelen in gasvoorzieningsplatform novogate GmbH overdragen aan de partners Bayerngas GmbH en Gelsenwasser AG. Novogate GmbH is in 2006 opgericht als joint venture met Bayerngas GmbH.

Essent integreert gas en stroom activiteiten in KOM-STROM

De transactie past binnen de strategie van Deutsche Essent om, in nauwe samenwerking met Essent Trading, de levering van gas en elektriciteit op de Duitse markt in het in Leipzig gevestigde KOM-STROM AG te integreren. Volgens de plannen zal de transactie op 31 december 2008 worden gesloten. De overige partners, Bayerngas en Gelsenwasser, zullen verder werken aan de ontwikkeling van het succesvolle novogate-ondernemingsmodel. Het is niet uitgesloten dat er voor dit doel nieuwe partners en aandeelhouders aangetrokken worden. De eerste onderhandelingen in deze richting hebben reeds plaatsgevonden.

Bayerngas GmbH

Bayerngas is het grootste gemeenschappelijke gasvoorzieningsplatform in Duitsland en bestaat uit de partners Stadtwerke (gemeenschappelijke leverings- en dienstenvoorzieningen) München, Augsburg, Landshut, Ingolstadt, Regensburg, Ulm/Neu-Ulm en TIGAS - Erdgas Tirol. In 2007 verkocht Bayerngas aan zijn klanten 64,2 miljard kilowattuur gas en behaalde een omzet van 1,6 miljard euro. Bayerngas bezit een eigen gasopslaginstallatie, is actief in zowel binnen- als buitenland en heeft aandelenbezittingen in bayernets (onafhankelijk netwerkbedrijf), Bayerngas Norge (ontwikkeling en productie van gas), bayernSERVICES (technische dienstverlener), actogas (gashandelaar) en novogate (gasdistributie & advies).

Gelsenwasser AG

Gelsenwasser AG is een 121 jaar oud bedrijf uit het Ruhrgebied dat in meer dan 70 steden en gemeenschappen drinkwater en/of aardgas levert aan huishoudens, gemeenteraden en gemeenschappen, nutsbedrijven en industriële bedrijven. Daarnaast draagt Gelsenwasser AG zorg voor de afvoer van het rioolwater. De bedrijven binnen de GELSENWASSER Groep zorgen voor de watertoelevering, de afvoer van rioolwater en de energielevering voor in totaal 6,9 miljoen burgers en talloze industriële klanten in veel Duitse deelstaten, maar ook in Frankrijk, Tsjechië en in Polen. 92.89 procent van GELSENWASSER AG is eigendom van Wasser und Gas Westfalen GmbH & Co. Holding KG, een joint venture van Dortmunder Stadtwerke AG en Stadtwerke Bochum GmbH. De overige aandelen zijn eigendom van een gemeenschap of zijn in particulier bezit. Het aandeel staat aan de beurs genoteerd.

Deutsche Essent GmbH

Deutsche Essent GmbH in Düsseldorf is sinds 2000 actief als een holding van Duitse aandelenbezittingen van Essent N.V. in Arnhem, de grootste energieleverancier van Nederland. Het bedrijf streeft een groeistrategie op de lange termijn na en bezit 51 procent van de aandelen in swb AG, Bremen. Via swb AG bezit Deutsche Essent GmbH tevens aandelen in energieleveranciers in Bremerhaven, Bielefeld, Gütersloh, Soltau, Greifswald en Ahlen. Deutsche Essent GmbH bezit een meerderheidsaandeel in KOM-STROM AG in Leipzig en breidt via dit bedrijf haar activiteiten op het gebied van elektriciteit en gas verder uit. Daarnaast bezit Deutsche Essent een gasopslaginstallatie in Epe. Deutsche Essent GmbH is tevens verantwoordelijk voor de activiteiten op het gebied van windenergie. Met een geïnstalleerde capaciteit van ongeveer 480 megawatt is het één van de grootste windenergiebedrijven in Noordwest-Europa.