Bredeschool.nl

Onderwijs belangrijke prioriteit van het kabinet

donderdag 18 september 2008

Het koffertje van minister van financiën Wouter Bos bevatte naast het goede nieuws dat Nederland er goed voor staat, ook genoeg nieuws over het onderwijs, opvang en de brede school.

Onderwijs staat met duurzaamheid, wijkverbetering en veiligheid hoog op de prioriteitenlijst van het kabinet. BredeSchool.nl zette het belangrijkste onderwijsnieuws uit de miljoennota voor u op een rijtje.

Kinderopvang
Staatssecretaris Dijksma reserveert nog eens 300 miljoen extra voor de groeiende vraag naar opvang. Dit bedrag komt bovenop het bedrag van 1 miljard dat tot en met 2009 eenmalig is vrijgemaakt. Zoals eerder al bekend werd, geldt voor de professionele gastouders vanaf 2010 een maximumtarief van EUR 4,00. Het opa- en omatarief daalt naar EUR 2,50. Kinderdagverblijven blijven het huidige tarief van EUR 6,00 hanteren. De eigen bijdrage voor ouders gaat omhoog. Dijksma heeft een werkgroep opgericht die bekijkt hoe de vergoeding aan de ouders berekend wordt in de toekomst, ook wil Dijksma het niveau van de opvang verhogen.

Reduceren schooluitval
Het kabinet wil jongeren beter voorbereiden op de arbeidsmarkt. Er komt daarom 39 miljoen vrij voor loopbaanoriëntatie, studiekeuze en begeleiding van leerlingen. Een betere overgang van vmbo naar mbo in de vorm van samenwerking tussen onderwijsinstellingen staat ook op de agenda. Daarnaast moet de school aantrekkelijker worden met meer sport en cultuur. In deze regeling ligt mogelijk een kans voor scholen in het voortgezet onderwijs die zich willen verbreden en nieuwe samenwerkingspartners zoeken.

Actieplan Krachtwijken
Het project waarbij veertig wijken binnen acht tot tien jaar worden omgevormd tot vitale wijken, loopt op schema. Een gemeente hoeft dit niet alleen te doen. Een belangrijke rol is weggelegd voor o.a. de brede school die als middelpunt in de wijk bewoners, ouders en leerlingen kan betrekken bij wijkgerichte en educatieve activiteiten. Voor de plannen heeft het kabinet 300 miljoen extra vrijgemaakt. Hiervan is 157 miljoen voor de wijkactieplannen. Dit geld komt boven op het geld dat beschikbaar is voor investering in Centra voor Jeugd en Gezin, brede scholen en wijkagenten.

Verbetering onderwijskwaliteit
Goed personeel is belangrijk. Het kabinet wil de kwaliteit van het onderwijs verbeteren en de aansluiting tussen basis-, voorgezet, beroepsonderwijs en werk versoepelen. Om dit te realiseren wil het kabinet meer geld uit trekken om leraren beter te belonen, moeten er regionale samenwerkingverbanden tussen de verschillende onderwijsinstellingen komen en moet er meer aandacht komen voor taal- en rekenonderwijs.

Meer weten over de troonrede? Kijk op www.regering.nl voor de volledige begroting 2009.