CO2-neutraal landbouwbedrijf mogelijk 18 sep 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Een CO -neutraal landbouwbedrijf is mogelijk voor de meeste sectoren, maar alleen als de energie op het bedrijf zelf wordt opgewekt. Zolang een bedrijf de energie uit fossiele brandstoffen haalt, is er geen sprake van een CO -neutrale stal. Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR (ASG) dat gedaan is op verzoek van het ministerie van LNV.

Volgens ASG-onderzoeker Hilko Ellen zal een CO -neutrale stal nog niet snel âgemeengoedâ worden. âEr is nog veel kennis nodig over het afstemmen van de diverse technieken die energiebesparend werken en technieken die energie opwekken op het bedrijf. De kennis van de technieken zelf is wel voldoende aanwezig, maar het gaat om de toepasbaarheid in de agrarische sector.â Om het gebruik van de technieken te stimuleren, of het onderzoek naar de onderlinge afstemming, moeten de huidige stimuleringsmaatregelen, zoals VAMIL/MIA, EIA, SDE en Groenregelingen beter afgestemd worden voor gebruik in de landbouw.

In het onderzoek is alleen gekeken naar de emissies die door het veehouderijbedrijf zélf worden veroorzaakt, door het verbruik van energiebronnen als gas, diesel en elektriciteit. Uitgedrukt in kg CO per gemiddeld aanwezig dier per jaar varieert de emissie van 1,63 kg voor vleeskuikens tot 283 kg voor melkvee. Omgerekend naar een bedrijf is de emissie bij vleeskuikens het hoogst en die bij leghennen het laagst. Hier zit een factor 4 tussen. Als de emissie wordt uitgedrukt per kg afgeleverd product valt de verdeling weer anders: het laagst voor melkvee met 0,03 kg/kg melk en het hoogst voor zeugen met bijna 0,4 kg/kg big.

Ellen: âEen aantal nieuwe concepten levert al een duidelijke bijdrage aan het verlagen van de CO -emissie zoals bijvoorbeeld Comfort Class voor vleesvarkens, Outdoorsystemen voor zeugen en het TerraSea voor vleeskuikens.â Maar andere ontwikkelingen in de veehouderij zoals biologische houderij, megabedrijven en zomerstalvoedering geven niet direct een afname van de CO -emissie. Soms zelfs een toename, bijvoorbeeld als voor het voldoen aan de ammoniak- en fijnstof wetgeving een luchtwasser wordt geplaatst. Door het hogere energieverbruik neemt de CO -emissie hier zelfs toe.

Gratis downloaden rapport
Lees meer in rapport 127 âCO -neutrale stallenâ.

Contact
Hilko Ellen
Tel. 0320 - 293 504
hilko.ellen@wur.nl