Senternovem


18-09-2008 | Coatings die lucht zuiveren van nare geuren

Coatings worden gebruikt ter bescherming van het onderliggende materiaal en voor de kleur. Ze hebben een esthetische waarde. In de toekomst zijn coatings volgens Joost van Dijk van AkzoNobel wellicht ook te gebruiken om nare geuren of onwenselijke stoffen aan de lucht te onttrekken.

Joost van Dijk, AkzoNobel

Tijdens de lancering van het innovatieprogramma Polymeren, op 10 september in het Kurhaus in Scheveningen, vertelt Van Dijk in een van de workshops over de toekomst van coatings. Daarbij gaat het om verf, lakken en vloercoatings. Een van de trends is dat steeds meer coatings niet meer opgebracht worden met een kwast of verfroller, maar met een spuit of vernevelingssysteem. Op die manier is de coating sneller op te brengen, met minder materiaal.

Onderzoekers zoeken ook naar manieren om bij slecht weer gewoon door te kunnen gaan en naar manieren om het gebruiksgemak te vergroten en bijvoorbeeld voorbereiding door schuren te vermijden. Van Dijk: "De uitdaging is ook steeds minder oplosmiddelen te gebruiken. Door de overheid worden steeds strengere eisen gesteld. In veel coatings zitten schadelijke stoffen. Als die vervangen kunnen worden, levert dat natuurlijk milieu-winst."

Strenge regelgeving
Van Dijk geeft toe dat veel onderzoeksenergie gaat zitten in het aanpassen van bestaande coatings aan strengere regelgeving. Daardoor blijft er relatief weinig ruimte over voor onderzoek naar nieuwe coatings en waardetoevoeging voor de klant. "Dat is jammer, maar bij onderzoek om aan nieuwe regelgeving te voldoen, kijken we natuurlijk ook naar mogelijkheden om de levensduur van een verf te verlengen. Zo heeft AkzoNobel een verf op de markt die water aantrekt en universeel nat wordt, zodat de verf schoonspoelt."

Trots vertelt Van Dijk over een nieuw product: Wapex Fast Floor. Dat is een vloercoating die in drie lagen wordt opgebracht. Eerst een natte laag verf. Vervolgens wordt daar een laagje zand ingestrooid en daarna wordt een tweede verflaag aangebracht. De coating dient als betonbescherming en verfraaiing. Van Dijk: "In het zand zit een katalysator waardoor de uitharding van de verf erg snel gaat. Bovendien steekt de katalysator boven de eerste verflaag uit, zodat deze beschikbaar blijft voor de tweede verflaag. Binnen vijf uur kunnen er weer vrachtauto's overheen denderen. Deze vinding is ook handig om toe te passen bij gallerijen van flats", geeft hij aan. "Bewoners kunnen zo eerder hun huis weer in."

Huis isoleren
Akzo Nobel doet ook onderzoek naar self healing, self cleaning en krasvastheid van coatings. In de toekomst is het misschien zelfs mogelijk dat coatings schadelijke stoffen afbreken in een woning of nare geuren onttrekken aan de omgeving. "Coatings kunnen ook een functie hebben in het isoleren van en huis." AkzoNobel wil ook graag zo veel mogelijk gebruikmaken van groene grondstoffen. "Innovatie geeft ons bedrijf een voorsprong", zegt Van Dijk. "Polymeerchemie gaat een spannende toekomst tegemoet."