Stichting Wakker Dier

Legbatterij-ei in scharrelsalade toegestaan?
(18 september 2008)
De Reclame Code Commissie vindt `scharrelei'-salade waarin ook legbatterijeieren verwerkt zijn, niet misleidend. Dit heeft zij besloten naar aanleiding van een klacht van Wakker Dier tegen de scharrelei-salades van C1000 en Johma. In deze salades zit naast stukjes scharrelei ook eigeel van legbatterijkippen. Wakker Dier overweegt in beroep te gaan: `De uitspraak van de commissie stond op een A4tje. Dat is meer dan de leefruimte van een kip in een legbatterij waarvan de eieren dus in `scharrelei'-salades mogen worden gestopt...'. Desondanks is er hoop voor de kippen: C1000 en Johma hebben Wakker Dier laten weten over te zullen schakelen naar 100% scharrelei-salade in respectievelijk dit najaar en 2009.

De Reclame Code Commissie stelt in de uitspraak over de `scharrelei'-salades ondermeer: `.... De consument die de salade koopt, krijgt een product met als hoofdingrediënt eieren die van scharrelkippen afkomstig zijn.', `Het eigeel (WD: uit de legbatterij) in de salades is derhalve een ondersteunend ingrediënt en geen hoofdingrediënt.' En `... nu op de verpakking geen claim staat dat het product uitsluitend met scharreleieren is bereid, kan het gebruik van de aanduiding scharreleisalade in dit geval niet misleidend worden geacht.'

In 2004 stopten, na een campagne van Wakker Dier, alle supermarkten vanwege het dierenleed met de verkoop van legbatterijeieren. Steeds meer groothandels en fabrikanten van mayonaise, koekjes en cake volgen dit goede voorbeeld. De gemiddelde Nederlander eet 140 `tafel'-eieren en 42 eieren per jaar, die onzichtbaar zijn verwerkt in koekjes, cake en mayonaise. Deze laatste eieren zijn voor een groot deel nog eieren uit de legbatterij.

In de legbatterij leeft een kip op minder dan een A4'tje leefruimte (550 cm2) achter tralies. Ze heeft geen zitstok, legnest of scharrelruimte. Scharrelkippen komen niet buiten, maar lopen wel los in een schuur met stro, zitstok en legnest. Vrije-uitloopeieren en biologische eieren komen van kippen die los buiten lopen. In Nederland zitten nog steeds 19 miljoen kippen in de legbatterij. Nederland is het meest pluimveedichte land ter wereld.

Onderzoeksbureau Team Vier deed afgelopen najaar in opdracht van Wakker Dier representatief onderzoek naar de mening van consumenten over het gebruik van legbatterijeieren in koekjes, cake en mayonaise: acht van de tien consumenten willen dat fabrikanten overschakelen op scharreleieren en zijn hiervoor bereid een realistische meerprijs te betalen. Negen van de tien consumenten willen graag dat op de verpakking wordt vermeld wat voor soort eieren in producten als salades, mayonaise en koekjes is verwerkt. Twee van de drie consumenten willen zelfs dat op de verpakking een waarschuwing komt als legbatterijeieren zijn gebruikt.