Time : 12:44:05
Date : 18 September 2008
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Nationale controleactie Dierenwelzijn: steeds meer honden met chip of tatoeage

De Dierenwelzijnsinspectie van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu voert deze week controles uit op de identificatie van honden. Uit de resultaten van de eerste dagen blijkt dat steeds meer honden geregistreerd worden. De identificatie is wettelijk verplicht en dient om de eigenaars van achtergelaten of verdwaalde honden te kunnen opsporen.

De controles, die voor het derde jaar op rij worden georganiseerd, vinden plaats in heel het land en gebeuren in samenwerking met de lokale politie. Voor elke hond wordt nagegaan of deze een chip of tatoeage draagt. Als dat niet het geval is, ontvangen de eigenaars een waarschuwing. Vervolgens krijgen zij twee weken de tijd om hun huisdier te registreren. Wie dan nog steeds niet in orde is, riskeert een boete van 150 ¤. De honden van de baasjes die wel in orde zijn, krijgen een leuk speelgoedje.

Tijdens de eerste drie dagen van de controleactie werden in totaal 609 honden gecontroleerd, waarvan 6% niet beschikte over de verplichte identificatie. Dit is een significante verbetering in vergelijking met 2007 (8%) en 2006 (12 %).

De controleurs doen ook navraag naar de herkomst van de dieren. Op die manier kunnen malafide verkopers van niet-geïdentificeerde huisdieren worden opgespoord. De verkopers, zowel erkende als particuliere, die de wet aan hun laars lappen, mogen zich de komende weken dan ook aan een controlebezoek van de Dierenwelzijnsinspectie verwachten. Zo werd begin deze week nog een grote illegale hondenkwekerij in Meer opgedoekt.

Er werden ook een aantal overtredingen vastgesteld waarbij de honden niet correct waren geregistreerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om baasjes die hun gewijzigde adres niet hebben doorgegeven, of gevallen waarbij de hond van eigenaar is veranderd. Dit kan eenvoudig opgelost worden door het formulier bij het paspoort van de hond in te vullen en op te sturen naar de Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden (www.abiec-bvirh.be).

Deze controleactie is er in de eerste plaats op gericht te informeren en te sensibiliseren. Het is belangrijk dat de verkoper de wet naleeft, maar ook de koper moet weten dat het belangrijk is dat zijn of haar hond is geregistreerd. Zo worden ieder jaar, vooral in de zomermaanden, talloze honden gedumpt omdat hun baasjes zorgeloos op vakantie willen vertrekken. Dankzij de chip of tatoeage kunnen deze daders worden opgespoord.

Informatie voor de redacties
Indien u interesse heeft om een controle bij te wonen, dan kan dit op vrijdag 19 september. Neem contact op met Joris De Corte op 02/524.90.68 of 0486/82.14.93 voor een afspraak met onze controleteams.

URL: http://www.health.fgov.be