Ingezonden persbericht


()

Persbericht

Kabinetsmaatregelen vergen extra inspanning pensioenfondsen

Pensioenfonds Zorg en Welzijn voorziet administratieve aanpassingen en extra communicatie door pensioenfondsen aan hun deelnemers als gevolg van de kabinetsmaatregelen voor vergroten van de arbeidsdeelname tussen 62 en 65 jaar. Dit geldt ook voor vrijwillig uitstel van (een gedeelte van) de AOW, omdat zo'n uitstel doorwerkt in de hoogte van het aanvullend ouderdomspensioen.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn vindt daarnaast - op basis van actuariële berekeningen - dat de voorgestelde doorwerkbonus bij langer doorwerken tenminste 7,5% zou moeten zijn. Naar de mening van het pensioenfonds is de voorgestelde 5% niet aantrekkelijk genoeg. Werkgevers- en werknemersorganisaties zullen moeten bepalen of de doorwerkbonus onderdeel wordt van het pensioengevend salaris.

Er is op dit moment nog weinig zicht op de wijze van invoering van de houdbaarheidsbijdrage. Volgens deze nieuwe belastingmaatregel gaan toekomstige 65+'ers met een hoger inkomen mogelijk meebetalen aan de AOW. In dat geval raakt ook deze maatregel de uitvoerders van aanvullende pensioenen. Hierdoor neemt de informatiebehoefte van de deelnemer toe en dus de communicatie-inspanningen van pensioenuitvoerders.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn constateert verder dat pensioenuitvoerders niet opnieuw geconfronteerd worden met een stelselwijziging. Vooralsnog wordt afgezien van verhoging van de pensioenleeftijd, zoals voorgesteld door de Commissie Bakker. Dat geeft pensioenuitvoerders ruimte om de Pensioenwet verder te implementeren. De afgelopen jaren is een reeks ingrijpende pensioenhervormingen doorgevoerd. Zo wordt binnenkort het indexatielabel verplicht gesteld en in 2011 het pensioenregister ingevoerd. Dit vergt de komende jaren inspanningen en investeringen en vooral een verdere uitbreiding en verbetering van de communicatie met de deelnemer.

Over Pensioenfonds Zorg en Welzijn
Pensioenfonds Zorg en Welzijn is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid en het pensioenvermogen van ruim 2 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn. Het pensioenfonds is eigenaar van het pensioenvermogen, dat momenteel EUR 86 miljard bedraagt. Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft de uitvoering van de pensioenregeling en het beheer van het pensioenvermogen uitbesteed aan PGGM.

Zeist, 18 september 2008

---

;;;