Provincie Antwerpen


Persbericht provincie Antwerpen

18 september 2008

Opgravingen Mussenpad werpen nieuw licht op de geschiedenis van Nijlen sinds de Ijzertijd

Bij recente opgravingen in Nijlen (provincie Antwerpen) vond men o.a. twee vroeg-middeleeuwse waterputten en tientallen kuilen en paalsporen uit de Gallo-Romeinse periode en de ijzertijd. 'Deze vondsten werpen een nieuw licht op de oudste geschiedenis van de gemeente' stelt gedeputeerde Ludo Helsen.

De dienst Erfgoed van de provincie Antwerpen voerde begin april 2008 op vraag van de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK) een archeologisch vooronderzoek uit. Circa 5000 m² werd verder onderzocht door Archaeological Solutions in juli en augustus. De IOK bekostigde het veldwerk en de dienst Erfgoed begeleidde de archeologische werkzaamheden.

Archeologen kuisen het opgravingsvlak nauwgezet op. De onderzoekers vonden twee 'parallelle' structuren die het terrein overspannen. Eén was duidelijk een gracht. De andere was veel ondieper en was waarschijnlijk een gracht of een 'uitgesleten' weg. De meest recente vondsten uit beide structuren dateren uit de 17de eeuw. Verspreid over het terrein zijn twee waterputten aangetroffen. De eerste had een vierkante vorm en bestond uit rechtop geplaatste planken rond vier aangepunte hoekpalen. In deze constructie was een uitgeholde boomstam geplaatst.

Dwarsdoorsnede van een waterput. Onderaan zijn de houten planken nog duidelijk zichtbaar Waterput twee was vergelijkbaar maar bevatte geen boomstam. Het aardewerk dat in de putten gevonden werd dateert uit de vroege middeleeuwen (8ste ­ 9de eeuw). De relatief grote hoeveelheid ijzerslakken in de waterputten duidt onmiskenbaar op ijzerbewerking op of in de buurt van de vindplaats.

Verder vond met een vrij grote groep kuilen en paalgaten uit de (late) ijzertijd en de Gallo-Romeinse periode (3de eeuw voor Christus ­ 5de eeuw na Christus). Verdere studie van het grondplan en de vondsten (vnl. aardewerk) moeten meer duidelijkheid scheppen over de datering en de functie.

Conservatie en openstelling voor het publiek
Na samenstelling van het opgravingsrapport zal de IOK de vondsten en het archief overdragen aan het archeologisch depot van de provincie Antwerpen. De dienst Erfgoed gaat de opties voor verder onderzoek na. In samenspraak met de gemeente Nijlen zal de conservatie en de mogelijke openstelling voor het publiek bekeken worden. Mogelijk volgt er ook een nieuwe brochure in de reeks 'Archeologie in de provincie Antwerpen. Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen (CD&V)

;;;

Perscontact:
Ignace Bourgeois
Departement Cultuur, dienst Erfgoed, provincie Antwerpen ignace.bourgeois@admin.provant.be
tel. +32 (0)3 240 63 52