Witteveen en Bos

Lawrence Malstaf winnaar Kunst+Techniek-prijs

De winnaar van de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2008 is Lawrence Malstaf. De prijs wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt en gaat voor het eerst naar een buitenlandse kunstenaar. Malstaf is in 1972 geboren in Brugge en studeerde Industrieel Ontwerpen aan het Henry van de Velde Instituut in Antwerpen. Hij heeft een imposante staat van dienst met tentoonstellingen en performances in een groot aantal Europese steden, zoals onlangs nog met een solo-tentoonstelling in Marseille.

De jury van de Kunst+Techniek-prijs heeft Malstaf voorgedragen, omdat hij in zijn werk op een zelden vertoonde, zeer persoonlijke manier de interactieve harmonie tussen mens en voorwerp tot uiting weet te brengen. Hij maakt daarbij gebruik van nieuwe technologie, die voelbaar aanwezig is maar zich niet opdringt. Malstaf verbindt de technologische wereld met een romantisch verlangen naar het intensiveren van onze beleving.

Anti-automaten
Lawrence Malstaf beoefent de kunst in de meest pure betekenis van het idee. Hij noemt zijn werken anti-automaten. Een anti-automaat veroorzaakt een onvoorspelbare beweging, waardoor de toeschouwer een fysische ervaring ondergaat. Deze ervaring appelleert aan emotie, gevoel of herinnering. Malstaf wil daarbij zoveel mogelijk zintuigen betrekken. Vaak wordt de blik ontregeld, maar is er tegelijkertijd een dwang tot positiebepaling. Zoals in Mirror, als je eigen spiegelbeeld in gruzelementen valt, of Nemo, een installatie waar de deelnemende toeschouwer in een wervelstorm terechtkomt.

Prijsuitreiking
De Kunst+Techniek-prijs is ingesteld ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van Witteveen+Bos en bestaat uit een bedrag van 15.000 euro en een publicatie in boekvorm over het oeuvre van de kunstenaar. Witteveen+Bos wil op deze manier waardering uitspreken voor de relatie die bestaat tussen kunst en techniek en dan met name de ontwerpende creativiteit, die kunst en techniek gemeen hebben. De prijs werd in 2002 voor het eerst uitgereikt. Eerdere winnaars waren Theo Jansen, Felix Hess, Giny Vos, Marnix de Nijs, John Körmeling en (postuum) Gerrit van Bakel.

In 2008 bestaat de onafhankelijke vakjury uit Andrée van de Kerckhove (voorzitter), Cornel Bierens, Mirjam Kuitenbrouwer en Marten Minkema. De prijs wordt op 13 november 2008 om 16.30 uur in de Lebuinuskerk te Deventer uitgereikt. Aansluitend vindt een performance plaats met de installaties Shrink en The long now. Van 2 januari tot en met 25 januari 2009 volgt een grote overzichtstentoonstelling in de Bergkerk in Deventer.

De Avonden
In het VRPO-programma De Avonden zal een half uur durend interview van Marten Minkema met Lawrence Malstaf worden uitgezonden. Het gesprek tussen Minkema en Malstaf staat in het teken van de Kunst+Techniek-prijs. De uitzending vindt plaats op 24 september a.s. om 21.00 uur op Radio 6.

Meer informatie over de Kunst+Techniek-prijs