Voedsel en Waren Autoriteit

Zonnestudio's strenger gecontroleerd op naleven van regelgeving

18 september 2008 - nieuwsbericht

Sinds juli 2007 zijn de regels voor zonnestudio's aangescherpt. Afgelopen jaar inspecteerde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op de naleving van de regels. Uit de inspecties bleek dat de branche nog tijd nodig had om de maatregelen door te voeren. Daarom zijn bij geconstateerde tekortkomingen tot nu toe slechts waarschuwingen uitgedeeld. De VWA gaat vanaf heden zonnestudio's beboeten als er een ernstige overtreding wordt geconstateerd. De boete bedraagt 450 euro per overtreding. Dezelfde regels en hetzelfde boetebedrag gelden voor bijvoorbeeld fitnesscentra en zwembaden die zonnebanken ter beschikking stellen aan hun gasten.

De belangrijkste wijzigingen van de regelgeving zijn de maximale stralingslimiet van 0,3 Watt per m2 en de minimale leeftijdsgrens van 18 jaar voor het gebruik van zonnebanken. Daarnaast zijn de zonnestudio's verplicht het huidtype van de zonnebankgebruiker te bepalen en een persoonlijk gebruiksadvies te verstrekken.

De Europese Commissie scherpte de eisen aan van normstelling voor UV-straling door de maximaal toegestane straling van zonnebanken te verlagen. Te veel UV-straling kan de huid verbranden en op langere termijn leiden tot huidkanker.

Fabrikanten, importeurs en verhuurders van zonneapparatuur kunnen terecht op de website van de VWA voor antwoorden op vragen over verplichtingen uit de Europese Richtlijn algemene productveiligheid (RAPV).

Meer informatie:


- Webdossier zonnebanken


- Webdossier veilig ondernemen