Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Koopkrachteffecten meerkostenregeling nu bekend

Op Prinsjesdag kon de CG-Raad al een eerste indicatie geven van de inkomenseffecten van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Die bleken voor veel groepen negatief. En dus werd daar heftig over gediscussieerd op Prinsjesdag en een dag later tijdens de algemene beschouwingen. Vandaag heeft het Nationaal Instituut voor Budget Voorlichting (Nibud) de officiële cijfers bekend gemaakt.

Onderdeel van het wetsvoorstel is een ingreep in de fiscale regeling Buitengewone Uitgaven (BU). Daar tegenover staat dat chronisch zieken en gehandicapten vaste toeslagen krijgen. Dit betekent voor veel mensen met hoge zorgkosten en een inkomen tussen het minimumloon en modaal een achteruitgang, blijkt uit het Nibud-onderzoek.

De resultaten

De belangrijkste koopkrachteffecten in 2009 op een rij:


* Alleenstaanden met een Wao-uitkering gaan er 1,5% op achteruit en alleenstaanden met een inkomen rond het minimumloon 2,7 %
* Paren met een inkomen rond het minimumloon gaan er 0,2 tot 5,5% op achteruit

* Alleenstaande ouderen met een pensioen tussen de 5.000 en 15.000 euro (die zorg krijgen via de Wmo) gaan er 2,6 tot 2,9% op achteruit

* Paren met een aanvullend pensioen tussen 10.000 en 30.000 euro gaan er 0,5 tot 3,3% op achteruit

* Gehandicapten in instellingen (nog geen definitieve cijfers bekend).

Slechte afbakening

Een bijkomend probleem van de nieuwe regeling is dat niet iedereen die recht op compensatie heeft, kan worden bereikt. (Dit hangt samen met de bestanden die voor de afbakening worden gebruikt.) Dan krijgen mensen dus geen toeslag. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met spierziekten, zeldzame aandoeningen en bepaalde vormen van reuma. In dat geval zijn de koopkrachteffecten nog negatiever dan hierboven vermeld. Mensen lopen dan 250 tot 450 euro per jaar mis.

Negatieve effecten zijn in werkelijkheid groter!

Het Kabinet heeft een handig foefje uitgehaald. De ingreep in de BU wordt deels gefaseerd ingevoerd. Dat zorgt in 2009 voor koopkrachtplaatjes die niet de structurele situatie weergeven. De echte effecten worden pas zichtbaar in 2011. Deze zijn voor inkomens tot modaal vaak nog 2% slechter dan voor 2009.

Reactie CG-Raad

De CG-Raad roept het kabinet op om de wet zo aan te passen dat dit koopkrachtverlies wordt gerepareerd. De meeste Nederlanders behouden in 2009 hun koopkracht. Dat zou ook voor chronisch zieken en gehandicapten moeten gelden.


* Koopkrachtberekeningen voor huishoudens met extra zorgkosten naar aanleiding van de Miljoenennota 2009 (Nibud-rapport)


* De nieuwe Wet Tegemoetkoming chronisch zieken en mensen met een handicap (WTCG): wat gaat er veranderen? (PDF-document)

(Geplaatst: 18 september 2008)

---