Waterschap Roer & Overmaas


Waterschapsbedrijf Limburg: samenwerking belastingheffing levert voordelen op

Gemeente Venlo en Waterschapsbedrijf Limburg: samenwerking belastingheffing levert voordelen op

Gemeente Venlo en Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) gaan een samenwerkingsverband aan op het gebied van de heffing en invordering van belastingen. Het dagelijks bestuur van het WBL en B&W van Venlo hebben beide ingestemd met de voorgenomen gemeenschappelijke regeling. De gemeenteraad en de Algemeen Besturen van beide Limburgse waterschappen zullen in oktober hierover besluiten.

De samenwerking betekent dat de gemeentelijke belastingtaken en administratieve taken van de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ), vanaf 2009 worden uitgevoerd door het Waterschapsbedrijf Limburg in Roermond. De formatie van het WBL zal toenemen met 14,5 formatieplaatsen. De betrokken gemeentelijke medewerkers krijgen in beginsel de keuze om mee te gaan naar het WBL, of bij de gemeente te blijven in een andere functie.
Verantwoordelijk wethouder Peter Freij van Venlo: "Gedwongen ontslagen zullen er niet vallen. De burgers merken er niets van behalve dat er efficiënter en effectiever wordt gewerkt. Het innen kost minder geld; het gezamenlijke voordeel wordt becijferd op ruim 750.000 euro per jaar."

De samenwerking moet per 1 januari 2009 ingaan. WBL-voorzitter Van Alderwegen ziet naast financiële nog andere (schaal)voordelen: "We kunnen straks onze kennis bundelen en gezamenlijk investeren in nieuwe ontwikkelingen. Ook de digitale klantencontacten zullen verbeteren door toepassing van geavanceerde automatisering die de unit Waterschapsheffingen van het Waterschapsbedrijf Limburg de afgelopen jaren heeft ontwikkeld."

Het Waterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas en is gevestigd in Roermond. Venlo is de eerste gemeente in Limburg die een dergelijke samenwerking met de waterschappen aangaat. Vorig jaar sloten de Limburgse waterschappen al een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van belastingheffing en invordering met het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden in de provincie Utrecht.