Uitwisseling natuurgegevens moet bouwvertraging voorkomen en natuur bechermen

Om onnodige bouwvertraging te voorkomen en bedreigde diersoorten beter te kunnen beschermen gaan de zes Flevolandse gemeenten, Waterschap Zuiderzeeland, Landschapsbeheer Flevoland en de Provincie hun gegevens van beschermde planten en diersoorten met elkaar delen. Flevoland is daarmee de eerste provincie waar alle lokale en provinciale overheden, aangevuld met Landschapsbeheer, natuurgegevens structureel met elkaar gaan delen.

Alle deelnemende partijen verzamelen nu al gegevens over het voorkomen van plant- en diersoorten. Deze gegevens worden gebruikt bij planontwikkeling, beheer en onderhoud, vergunningverlening en bij het ontwikkelen van natuurbeleid. Tot voor kort zijn deze gegevens bij iedere organisatie op een eigen wijze verzameld en beheerd. Informatie is hierdoor vaak versnipperd en slecht toegankelijk voor derden.

Met de ondertekening van een overeenkomst spreken de partijen nu af alle natuurgegevens op uniforme wijze op te slaan en digitaal aan elkaar beschikbaar te stellen. Hierbij zijn afspraken gemaakt over het naar buiten brengen van informatie. Zo wordt de exacte vindplaats van zeldzame orchideeën wél zichtbaar voor de beheerder, maar mag deze níet zomaar openbaar toegankelijk worden gemaakt om uitsteken door verzamelaars te voorkomen.

Met de overeenkomst krijgen de partijen een completer beeld van het voorkomen van beschermde of bedreigde plant- en diersoorten in Flevoland en in het eigen werkgebied in het bijzonder. Dit voorkomt onnodige vertraging bij bijvoorbeeld huizenbouw, maar zorgt ook voor een betere bescherming van zeldzame planten en dieren. Bovendien kan het natuuronderzoek veel efficiënter worden uitgevoerd.